Mijn persoonlijke berenjacht

Voordat je denkt, deze blog hoef ik niet te lezen, want ik ben geen kind, zou ik willen zeggen: Lees even verder. Het boek ‘Wij gaan op berenjacht’, zit vol levenslessen voor alle leeftijden. Mocht je het boek niet kennen, kijk dan eerst even naar dit filmpje, waarin de schrijver op een beeldende manier het verhaal vertelt.

Levensles
Zoals alle goede verhalen, kun je ook dit verhaal lezen als een diepe levensles voor alle leeftijden. Wat mij betreft gaat het verhaal over omgaan met je angsten, met iets waar je tegenop ziet en waar je liever voor weg vlucht. De beer staat voor iets waar je bang voor bent. Het is als de grootste uitdaging waar je voor staat. Als je deze uitdaging aan wilt gaan, merk je dat je er niet zomaar bent. Vaak moeten er nog allerlei kleinere stappen gezet worden voor jij je doel bereikt

Er dwars doorheen
Die tussenstappen zien en lezen wij terug in het verhaal. De berenjagers komen steeds in een andere angstige situatie terecht. Van het lange wuivende gras tot het grote donkere bos, steeds moeten ze een oplossing vinden om verder te kunnen. Iedere keer komen ze erachter, dat ze dwars door de situatie heen moeten, om door te kunnen gaan met hun jacht. Alleen zo komen ze bij de beer, alleen zo worden angsten overwonnen.

Mijn berenjacht
In mijn eigen leven heb ik dit ook moeten leren en ben daar nog steeds mee bezig. Omdat ik het verhaal van de berenjacht goed ken, komt het verhaal bij een lastige uitdaging vaak in mijn gedachten. Als ik tegen iets op zie, zeg ik stoer tegen mezelf: “Ik ga op berenjacht!”Ik weet dan, dat ik niet zomaar bij mijn einddoel ben, maar onderweg allerlei obstakels tegen zal komen.

Het tweede dat me helpt is dat het verhaal niet geschreven is als een avontuur van één persoon, maar als avontuur van meerdere figuren. Het boek heet niet voor niets: Wij gaan op berenjacht. Er zijn dus meer mensen als ik, die op één of andere beer aan het jagen zijn.

Ik ben niet de enige die bang is. De illustraties laten zien dat mensen van allerlei leeftijden angstig zijn. Ook de oudste persoon is bang. Ik hoef me dus niet te schamen voor mijn angsten en deze kwetsbaarheid verbindt me met heel veel andere mensen. Misschien ook wel met jou, de lezer van dit blog.

Tijd van angst
In deze tijd helpt het verhaal van de berenjacht me om te beseffen dat de bestrijding van het coronavirus waarschijnlijk nog door allerlei fasen heen moet. Samen met andere Nederlanders, die ik niet ken moeten wij door deze tijd heen komen. Het is een tijd die angstig maakt en stressvol kan zijn en waarvan het einde nog niet in zicht is.

Net als ieder ander, kan ik er niet onderdoor, of langsheen gaan: Samen moeten we er dwars doorheen!

Jezus gaat mee
Mijn geloof helpt me daar ook bij. Op Palmzondag wordt het verhaal vertelt van Jezus die begint aan zijn lijdensweg. Er komen nog allerlei momenten op die weg van pijn, verraad, lijden en angsten voordat het verhaal van Pasen verteld en gevierd kan worden. Voor er gezegd kan worden: Jezus is opgestaan! 

Jezus kiest voor trouw aan zijn weg en gaat dwars door het lijden heen. Als ik denk aan mijn eigen weg en mijn zoektocht hoe ik met mijn angsten en uitdagingen om moet gaan, is het in ieder geval Jezus, die mijn reisgenoot is. Hij gaat met mij mee door deze tijd. Hij gaat met jou mee. Samen met zoveel anderen gaan wij deze tijd door. 

Jezus gaat met mij mee door deze tijd. Jezus gaat met jou mee. Samen met zoveel anderen gaan wij deze tijd door. 

Dit is een gastbijdrage van Janneke Nijboer.

3 comments on “Mijn persoonlijke berenjacht
  1. Avatar Marianne schreef:

    Ja dat is zo , we zijn met elkaar op berenjacht. En we hebben elke keer weer nieuwe moed en power nodig. Die krijgen we als we daarom bidden. Goed Janneke dat je de angsten en kwetsbaarheid zo open maakt, dankjewel

  2. Avatar Barbara Hammingh schreef:

    Haha en ik maar denken tijdens het wandelen de kinderen worden al zo geknuffeld en gepamperd ,dat zelfs tijdens deze crisis ze weer op zoek moeten naar knuffelberen! Dit beeld is beter bedankt. Zal ook een beertje neer zetten;)

  3. Avatar Elien schreef:

    Dankjewel Janneke voor dit inspirerende verhaal en zo waar. Het geeft me steun.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn relaties
4 april 2020
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief