Nee, ik heb geen goede voornemens. Hoewel…

Het nieuwe jaar is bijna een week oud en ik denk er nog steeds over na of ik nou eigenlijk goede voornemens heb. Of ik ze überhaupt wíl maken.

Even stil staan

Rond de jaarwisseling sta ik er toch weer even bij stil. In gedachten loop ik het afgelopen jaar wat na en bedenk of er iets is dat ik het komende jaar anders ga doen. En er zijn best wat voornemens, maar niet persé per 1 januari.

Goede voornemens zijn wat mij betreft niet afhankelijk van het begin van een nieuw jaar. Maar het is natuurlijk wel een mooi moment, zo’n gezamenlijke overgang naar een nieuw getal. En als je wilt stoppen met roken of wilt afvallen of iets dergelijks, is dat misschien na al dat feestgedruis wel een heel goed moment.

Het afgelopen jaar

Ik denk met gemengde gevoelens aan 2017. Het begin van het jaar was goed. Heel goed. Ik had energie om heel veel dingen op- en aan te pakken en deed dat ook met veel plezier. En wanneer het precies gebeurde weet ik niet, maar ergens in het najaar was die energie verdwenen.  Voor ik het wist was het terug, die duisternis waarvan ik hoopte dat het weg zou blijven. Een depressie. Zonder aanleiding, zonder vermindering van medicatie of iets dergelijks. Het was er ‘gewoon’ weer.

Vrolijke dingen

Het liefst zou ik me in 2018 willen voornemen om niet meer depressief te zijn. Tja, zo werkt het helaas niet. Maar ik kan me wel voornemen om dingen op te blijven zoeken waar ik blij van word. Hoeveel energie dat soms ook kost om het op te zoeken. Ik kom net terug van een gesprek met mijn psycholoog en we hebben samen wat van die vrolijke dingen op een rij gezet. Alleen al het op een rij zetten, maakt positief.

Dagelijkse vrolijkheid

Het zijn geen grootse dingen, geen wereldreizen of hoogstandjes, maar gewoon de kleine dingen in het dagelijks leven om me heen. Een spelletje doen met de kinderen, een kopje koffie drinken (of een borrel) met vriendinnen, straks weer met een groepje hardlopen én deze blog schrijven!

Vrolijkheid inplannen

Mijn voornemen voor 2018 is om deze vrolijke dingen wat meer in te plannen, zodat ik er naar toe kan leven. Zodat ik wat meer energie heb om de dingen die ik minder graag doe, maar die ook op het lijstje staan, toch kan oppakken.

Kijk, zo heb ik toch nog een goed voornemen voor 2018. Heb jij ze ook? Niet persé per 1 januari, maar over het algemeen? Ik hoop dat je het wilt delen, zodat we elkaar kunnen helpen!

Deel dit verhaal:
Marleen Samplonius-Ottens

Geschreven door:

Thema: Mijn relaties
5 januari 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief