Hebben gelukkige mensen het makkelijker?

Je kunt de mensheid grofweg onderverdelen in twee groepen. Zij die het glas halfvol zien, en zij die datzelfde glas als halfleeg bestempelen. De eerste groep, dat zijn de optimisten; mensen die de dag met een glimlach tegemoet treden. De een kan naar een blauwe lucht kijken en daar blij van worden, de ander heeft misschien wat meer oog voor de wolk die er aan zit te komen.


Hebben gelukkige mensen het makkelijker?


Hebben gelukkige, optimistische mensen nou minder moeilijkheden? Gewoon een makkelijker leven? Dat kan, maar dat is geen voorwaarde om gelukkig te zijn. Wat ‘gelukkige’ mensen onder andere kenmerkt is dat ze in staat om goed met tegenslagen om te gaan. (Voordat je stopt met lezen, omdat je bij halflege groep blijkt te horen, wacht nog even, want de tweede groep heeft ook veel goede kwaliteiten. Door hun voorzichtigheid en het zien van gevaar behoeden ze de impulsieve optimisten juist weer voor foute keuzes.)


Oefen jezelf in dankbaarheid


Maar als je in de regel bent geneigd de wat meer negatieve gedachten toe te laten en je zou daar vanaf willen, dan kun je jezelf trainen om positiever te gaan denken. Een kleine oefening is jezelf trainen in dankbaarheid. Psychologie magazine schrijft dat uit onderzoek blijkt dat dankbaarheid niet zozeer een gevolg is van geluk, maar een oorzaak. Proefpersonen die door middel van dankbaarheidsoefeningen leren om te danken, ervaren vaker dat ze gelukkig zijn.

De bijbel staat ook vol met teksten die over dankbaarheid gaan. Bijvoorbeeld: “Dank God in alle omstandigheden” (staat in Tessalonicenzen 5:16-17). En in Filippenzen 4:6-7 staat dat nadat je je zorgen aan God hebt gegeven en Hem hebt gedankt, je een vrede zal krijgen die alle verstand te boven gaat. Hoe kun je dit in praktijk brengen? Heel simpel, schrijf bijvoorbeeld geregeld op waar je dankbaar voor bent, begin met een stuk of vijf punten. Maak er een gewoonte van je aandacht te richten op alles waar je blij van wordt. Je kan het ook dagelijks doen met een app als Gratitude Journal.

Gewone dagelijkse dingen


Mensen die gelukkig zijn, hoeft het dus niet per se op alle vlakken voor de wind te gaan. Zo gaven kinderen in een onderzoek naar welbevinden aan dat zij het gelukkigst zijn als ze gewoon samen met hun ouders bepaalde activiteiten deden. En dat hoefde niet eens buitenshuis in een pretpark, de gewone huis-en-tuin-en keukendingen waren al bevredigend genoeg. Dat gegeven maakt dankbaarheid een stuk haalbaarder, want als je goed om je heen kijkt, kun je misschien wel heel veel ontdekken waar je dankbaar voor bent en verschijnt die glimlach na een tijdje wat vaker op je gezicht.

PS: Misschien helpt het kinderliedje ‘Dank U voor deze morgen’ ook bij je oefening in dankbaarheid.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn relaties
11 april 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief