Prettige feestdagen na de scheiding?

Zal het ooit wennen, de feestdagen nadat je gescheiden bent? De derde keer komt eraan voor mij en ik vind het nog steeds ingewikkeld. Aan de feestdagen kleven sowieso allerlei verwachtingen en na een scheiding wordt dit allemaal nog complexer. Bij welke familie zijn de kinderen op eerste en tweede kerstdag en met oud en nieuw? En in ons geval zijn we ook nog eens allemaal uitgenodigd bij de bonus opa en oma. Breekt het zweet je al uit? Mij wel.

Zonder spanningen?

De kerstvakantie is de meest complexe puzzel van het jaar. Het helpt mij en mijn jongens om samen een schema te maken. Ze maken er tekeningetjes bij die symbool staan voor school, kerst, vuurwerk, pappa en mamma etc. Het is fijn als het lukt om als bio-ouders een strak plan te maken en dit samen voor te leggen aan de kinderen. In het meest ideale geval gaat dat zonder spanningen. De afgelopen jaren lukte het ons om de kerstdagen keurig te verdelen en met z’n vieren in de kerk te zitten op kerstmorgen, pappa zong in het koor. Met oud en nieuw hadden we beiden één kind.

Missen

Het leek de beste oplossing, maar oei wat miste ik het andere kind met oud en nieuw. En wat voelde het vreemd om bij de ouders van mijn lief op de bank te zitten op tweede kerstdag, zonder onze kinderen. De kinderen van zijn broer dartelden om ons heen.

Bevrijden van oordelen

Ik hoor altijd nog stemmen van ‘anderen’ in mijn oor: Je hebt er toch zelf voor gekozen? Dan moet ik mezelf bevrijden van die oordelen, van de neiging mezelf te willen verantwoorden. Ik ken mijn eigen waarheid, mijn eigen strijd en de weg van vergeving die ik alleen maak, met God. Een keuze maken betekent nog niet dat er geen pijn en moeite is of dat je die niet mag voelen.

Met kerst alleen

Dit jaar gaan we rond de kerstdagen een week weg met ons samengestelde gezin. We besloten dat al een jaar geleden en hebben overlegd met de exen. En toch is het nu weer slikken. Het kost me moeite om te kiezen voor mezelf. Gelukkig mag de vader van mijn jongens een mooi concert geven in Engeland die dagen, maar toch… Hij is met kerst alleen.

Zonnige kant

Elias roept wel eens dat hij nu nog meer speelgoed, broertjes en zusjes en feesten heeft en niet minder belangrijk; meer cadeautjes krijgt dan vroeger. Heerlijk zo’n zoon die de wereld vaak van de zonnige kant bekijkt.

Lach en een traan

Dit jaar gaan Reinier en ik vriendelijk bedanken voor alle lieve uitnodigingen voor oud en nieuw. Nu we toch zonder kinderen zijn, kunnen we net zo goed samen losgaan op de dansvloer. Dat zal een avond worden met een lach en een traan. Ik weet nu al dat ik een diepe zucht zal slaken op 2 januari.

Hoe zien jouw feestdagen eruit? Zullen er ook momenten voor jou zijn dat je even zult slikken?

PS:

Ook in dit heerlijke liedje voor kinderen een rooskleurig beeld van het samengestelde gezin, met een vleugje ironie.  ‘Alles dubbel’ van Wijs:

3 comments on “Prettige feestdagen na de scheiding?
 1. Avatar Anoniem schreef:

  het wend vanzelf het slyt vanzelf

 2. Avatar Marijke schreef:

  Beste Rebecca.
  Ik denk dat het nooit went. Tussen de regels door lees ik heimwee naar voorheen. Loslaten van iets dat in je binnenste niet is gedoofd. Een ander lost dat niet één twee drie op. Telkens zal je elkaar tegen komen Hoe mijn feestdagen eruit zien weet ik nog niet. Waar ik van de week achter kwam dat het heel erg druk is overal, zoek rust in stilte.
  De stilte van de avond. Dat deed ik in juni en schreef het op. Ik wens je stilte in je hoofd. Zoek met elkaar een oplossing het zijn de kinderen die je het met deze keuze moeilijk maakt.

  De stilte van de avond,
  donkere wolken zeilden voorbij.
  avond koelte streek langszij,
  een merel zong zijn avondlied.

  De bijtjes waren uitgezoemd,
  vleermuis zoefde geruisloos…
  Pijlsnel van voor naar achter,
  maan weerkaatsend ver – licht.

  Schaduwen wiebelen op de wind,
  een egel zoekt zijn weg, ritselt zijn-
  Kostje onder het gevallen blad,
  waaronder verbaasde huisjesslak.

  Een kikker schrok sprong,
  pardoes in het zilte nat.
  Een bosmuis door uil bekeken
  vanaf zijn gekozen uitkijkpost.

  Het ochtend gloren begint te dagen
  de nacht zomaar voorbij gevlogen.
  Zo kort, genoten van al dat lekkers
  nu dagdromend, hopend vanavond…

  Onder het gezoem van hommels,
  bijéén bromvlieg, libelle en vlinders…
  Kapoentjes, luizenmelkende mieren
  Rood verlichte wolken van boven .

  Mussen streken neer in het zand –
  naast een plas met badderende mezen.
  Al kwetterend en spetterend- volop
  een zonminnende water- salamander .

  MBvD 7-6-2017

  • Rebecca Schoon Rebecca Schoon schreef:

   Beste Marijke, ja stilte is voor mij ook vaak het antwoord. Wat een prachtig gedicht. Toevallig zal mijn blog volgende week gaan over afzondering en stilte zoeken:-) Dank, Rebecca

Deel dit verhaal:
Rebecca Schoon

Geschreven door:

Thema: Mijn relaties
20 december 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief