Scheiden versus tuinieren

Wat kan je schrijven over een gebroken relatie, het einde van een huwelijk als je nog midden in de storm zit? De pijn en wonden zijn zo vers. De schuld en schaamte zo hoog. En wie zit er te wachten op een verhaal van iemand die met alleen maar gebroken stukjes in handen zit? Toch laten een aantal gedachtes mij niet los, ik deel ze met je.

Een tuin in je hart
Verliefd worden en trouwen is voor mij te vergelijken met een bezoek brengen aan een tuincentrum. Planten en bloemen in alle opties zijn daar verkrijgbaar. En je kiest uit alle planten en bloemen de mooiste! Daarbij kijk je naar kleur en je ruikt. Ziet de plant er sterk uit of juist teer en fijn? Past hij in mijn huis of tuin? Maar boven alles is daar eerst die aantrekkingskracht en verwondering. En in uiterste voorzichtigheid neem je hem mee…de plant, bloem of boom. Bewust van de zorg die je mag dragen. Je zoekt een prachtig plekje uit en geeft de plant alles wat hij nodig heeft: aarde, zonlicht en warmte.

Pas veel later lijkt de bloem of plant het helemaal niet zo goed te doen. De bladeren gaan steeds slaper hangen. Er komt geen bloesem meer en zelfs vruchten blijven uit …ondanks al je goede zorg. Hoe kan dat, je zorg was en is zo intens? Alle liefdevolle voornemens ten spijt, het mislukt.

Er kan zoveel misgaan
Er zijn zoveel redenen. In de Bijbel staan verhalen en vergelijkingen over ‘tuinieren’. Verhalen over zaad wat valt in goede grond. Maar ook zaad wat geen wortelschiet of kan aarden of zaad dat zelfs geroofd wordt.
Misschien staat je prachtige plant helemaal niet op de juist plek, klopt de grond niet en is er geen kans om te wortelen of te aarden. Juist alles wat we niet zien, daar onder de aarde is zo belangrijk. Als er geen wortels zijn, kan een storm of hevige regenbui zomaar alles omvergooien. Geen wortels betekent ook geen water en dus ook geen groei.

Het is daarom heel belangrijk om de juiste aarde te hebben als voedingsbodem. Het kan ook zijn dat je je plant te veel of juist te weinig zon krijgt. Misschien geef je te weinig of juist veel te veel water.

Alles wat je aandacht geeft groeit!
Zeker, dit klopt. Maar dan gaat het wel om de juiste, goede en vooral échte aandacht. Vaak, hoe goed bedoeld ook, doen we en geven we datgene waarvan we zelf denken dat dat het juiste is. Maar is dat ook wat de ander, je geliefde, nodig heeft?

Een tijdje geleden was een televisieprogramma over mensen die een moestuin hadden en daarin van alles wilden laten groeien. Ongetwijfeld waren de kandidaten voor dat programma al enigszins geoefende tuinmannen en vrouwen. Maar het was ongelofelijk wat er allemaal mis kan gaan. Het vergt enorm veel geduld, liefde, aandacht maar ook kennis en inzet om een moestuin goed te onderhouden zodat de grond vrucht draagt.

Zoek professionele hulp
Ga ploeteren in de aarde, bij de wortels en onderzoek wat juist daar speelt. Wat is er écht nodig om (de ander) te laten groeien en te stralen? Sta open om te leren hoe het wel moet…om de ander te geven wat hij echt nodig heeft. Stop met datgene te doen waarvan jezelf denkt dat dat het juiste is, zeker als je ziet en merkt dat het niet werkt. Hoe fijn is het dan dat er mensen zijn die wel verstand van zaken hebben. Mijn advies is dan ook: vraag en zoek professionele hulp, voordat het te laat is.

Tuinieren vraagt om een kwetsbare houding
Eerlijk is eerlijk; zo’n proces vraagt wel kwetsbaarheid en ook eerlijkheid. Om toe te geven dat je het misschien niet allemaal zo goed blijkt te weten als dat je dacht. Het vraagt ook van je om veel en hard werken…dat tuinieren.  Maar bedenk eens hoe het zal zijn als het wél lukt? Hoe groot is dan de verrukking, de voldoening, de verwondering…

En gelukkig is daar altijd Jezus. Die zegt: ‘je hoeft enkel met je rank aan Mij ge-ent te blijven. Hang maar aan Mij en je zal vrucht dragen’. Wat een belofte!

Is het echt zo simpel?

Dit is een bijdrage van gastblogger Corien Takken.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn relaties
28 september 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief