Scheiding? Rituelen kunnen helpen

Belangrijke gebeurtenissen -zoals een echtscheiding- kunnen de behoefte scheppen aan nieuwe rituelen. Dat zijn handelingen die je verricht bij speciale gebeurtenissen. In deze blog geven we daarbij een paar bezinnende teksten en een mogelijk ritueel dat je aan kunt passen aan de situatie zoals die zich aan je voordoet. Misschien geeft de vorm aanleiding om zelf een ritueel te bedenken.

Veel relaties houden het niet. Huwelijken eindigen in een echtscheiding. Vaak gaat dat met veel pijn en moeite gepaard. Er is meestal geen ritueel bij, terwijl velen daar wel behoefte aan hebben. Het kan helpen om woorden te geven aan je pijn en je falen te erkennen. Om woorden van bevestiging en zegen te horen. Een klein ritueel kan helpen om een fase af te sluiten en een nieuwe start te maken.

Zoek rust, mijn ziel, bij God alleen,
van hem blijf ik alles verwachten.
Hij alleen is mijn rots en mijn redding,
mijn burcht, ik zal niet wankelen.
Bij God is mijn redding en eer,
mijn machtige rots, mijn schuilplaats is God.
(Psalm 62:6-8)

Ritueel

Als je overweegt om in kleine kring een gebedsdienst te houden, betrek dan je vrienden erbij en vergeet de kinderen niet. Wat is hun verlangen? Waarin doen we hen recht? Je kunt daarbij de volgende tekst van Sytze de Vries uitspreken:

‘Om blijvende zorg en aandacht voor onze kinderen blijven wij bidden.
Laat hen vertrouwen in ons bewaren,

dat wij niet zullen beschamen.
Niet ten koste van hen zullen wij leven,
niet aan hun toekomst voorbij. Gun ons genoeg vertrouwen in elkaar om voor hen ouders te blijven, vader en moeder…

Een ring voor elk kind

Arja Aarnoudse vertelt over haar ervaringen: “Het is 15 maart 2013. We vieren Rutgers 60e verjaardag. Dertien jaar geleden zijn Rutger en ik gescheiden. We hebben allebei een nieuwe partner gevonden. Nu zijn we te gast bij Rutger en zijn vrouw: mijn lief en ik, de kinderen en kleinkinderen, en Rutgers moeder. We gourmetten, halen herinneringen op en zijn dankbaar dat we zo ontspannen bij elkaar zijn en daarvan kunnen genieten. We halen ook de herinnering op van ‘de ringen’. Enkele jaren na de scheiding hebben we onze trouwringen laten omsmelten tot drie nieuwe ringen. Voor elk kind een ring, met de naam van het kind erin gegraveerd, en de tekst ‘in liefde ontvangen’. In een kort samenzijn met de kinderen hebben we die ringen aan hen gegeven en uitgesproken dat de scheiding geen afbreuk doet aan wat de tekst in hun ring zegt: zij zijn elk geboren uit liefde en in liefde ontvangen. Daarna hebben onze partners zich bij ons gevoegd en zijn we met elkaar uit eten gegaan. Het samenzijn was toen beslist minder ontspannen dan het nu is. Maar het was een begin, een goed begin.” 

Wij blijven ook nu
de Naam van God noemen.
wie Hem zoekt,
oprecht en van harte,
zal Hem kennen.
Dan zal Hij helen, wie gebroken is
ons onvermogen
met verzoening omarmen.
Hij zal groter zijn dan onze schuld…
Laat de tijd, hier afgesloten
niet enkel een leeg verleden blijven
maar ons hebben gerijpt
tot een vruchtbare toekomst.

(fragmenten uit een echtscheidingsliturgie, Sytze de Vries: Op liefde gebouwd, uitg. Meinema)

We hopen dat de rituelen in deze blog bijdragen dat je op een betekenisvolle manier met een ‘extra’ beleving even stilstaat bij de echtscheiding. 

Bron: Rituelenboekje, door Nynke Dijkstra-Algra en Janet van Dijk.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn relaties
23 maart 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief