Wat betekent het om dieren schepselen te noemen?

Ik hoorde minister Carola Schouten van Landbouw gisteren praten over ‘schepselen’. Ze had het over de dieren die gehouden worden in de veeteelt. Voor Schouten persoonlijk logisch taalgebruik. Ze is lid van de ChristenUnie. Ik vond het wel mooi, ook omdat de NOS het oppikte en dat woord schepselen citeerde. Maar wat betekent het eigenlijk om dieren schepselen te noemen? Verandert dat je blik?

Schepping

Als je over schepselen praat heb je het over meer dan over hoe de wereld is geschapen of ontstaan. Over het ontstaan van de aarde kun je verschillend denken, en dat wordt ook zo onder gelovigen gedaan. Uit het verhaal haal ik vooral een betekenis van de schepping. Dat de mens als laatste in het verhaal geschapen is, geeft de mens veel verantwoordelijkheid. Alles wat eerder geschapen is valt onder zijn verantwoordelijkheid.

Heerser

Er wordt wel gezegd dat we de heerser zijn over de schepping. Ik moet daarbij altijd denken aan wat een heer zijn betekent. Dat betekent niet de baas zijn, maar goed zorgen. En zo geldt dat ook voor de wereld. We moeten er goed voor zorgen.

Bezit

Daar komt nog een belangrijke betekenis van de schepping bij voor mij. De schepping, de wereld, is niet ons bezit. Veel mensen gaan denk ik wel met de aarde om alsof die hun bezit is. Ik geloof dat de wereld niet ons bezit is, maar van iemand anders. Van God ja, zo zou ik het kunnen zeggen, maar ook van de dieren en ook van andere mensen. De schepping is niet mijn bezit.

Kolonies

Vroeger hadden westerse landen kolonies. Ze vonden dat overzeese gebiedsdelen hun bezit waren, met alle rijkdommen die er waren. En ook met alle mensen. Die waren bezit. Een perverse gedachte. En toch gaan we vaak nog steeds zo met de aarde om. We gebruiken hem voor eigen gewin en vinden dat we daar recht op hebben. Maar, modern gezegd: we hebben denk ik een zorgplicht voor de hele schepping. Een zorgplicht voor dieren, een zorgplicht voor de natuur, een zorgplicht ook voor andere mensen (denk aan de kledingindustrie).

Zorgen en genieten

De aarde is geen kolonie, maar schepping. Niet mijn bezit, en wel een grote verantwoordelijkheid. Om te zorgen. Zodat we er samen van morgen genieten.

Hoe ga jij met de schepping, met de natuur en de aarde, en andere mensen om?

One comment on “Wat betekent het om dieren schepselen te noemen?
 1. Avatar Marijke schreef:

  OUD worden zonder het te zijn.
  Ik heb lang nagedacht na het lezen van het boek OUD worden zonder het te
  zijn. Het is een mooi boek met een verhelderende inhoud. En heb grote
  bewondering voor professor Rudie Westendorp gekregen.Hoogleraar ouderen geneeskunde. Er zijn mensen die het boek jammergenoeg niet goed gelezen hebben.
  Het is moedig, oog te hebben voor de oudere mens.
  Jong zijn we allemaal ooit geweest. Het lijkt wel of men dat vergeet.

  Mijn eerste vakantiewerk was in een verpleeghuis de Braamberg. Ik was 15 jaar inmiddels bijna 70jaar. Fruit schoon maken. Eieren koken. Nachtkastjes schoon maken. Gang dweilen. En ik mocht bij een mevrouw zitten. Zij had een infuus. De vrouw was er niet best aan, haalde zwaar adem. Ik moest opletten of de bubbels niet te snel gingen van het infuus. Dat had nooit gemogen wist ik later. De hoofdverpleegkundige ging tegen mij tekeer. Met als resultaat, ik heb ervoor bedankt nog een week te komen werken. Was behoorlijk aangedaan.

  Bij het naar huis gaan op de fiets, ging gratis naar beneden de bergaf naar de Rijnbrug, zat ik bijna onder een Shell tankauto. Het was dat de chauffeur goed oplette en boven op zijn rem stond.
  Ik was ook nog zo’n hals hem te bedanken met. “Waar maakt u zich druk om, er is toch niets gebeurd”. Later werd ik wakker, ik schaamde mij diep, helaas kon ik hem nooit bedanken, maar ik ben het nooit vergeten.
  Het is nu 55 jaar verder.

  Ik verwonder mij steeds meer over de hedendaagse omgang met de zorg.
  Eerst moesten de verstandelijk gehandicapten regulier wonen en verstandelijk beperkt genoemd. Dan lijken ze meer gewoon. Nu worden de zwak ouderen gedwongen regulier te gaan wonen. En worden grijze golf genoemd. Wie een kuil voor een ander…Ik zag een plaatje in de krant van al 5 jaar geleden met een boemerang, met er bovenop een oudere.
  En zag de boemerang in gedachten suizen maar hij kwam ook terug. En dat kwam heel hard aan. Er volgde een genadeloze KLAP.
  Ouderen bleven al thuis die zelfredzaam waren. Maar nu het schrijnende als zij niet meer kunnen is er geen tehuis.
  En bijna geen personeel met verstand van deze zorg. Die zitten werkeloos thuis. Zorg op maat heet dat. Is men blind? GELD, MAMMON dat houdt men voor ogen.
  Schat gravend Nederland zonder gezond verstand lijkt het? Zet zijn medemens in een mantel zonder HEMD te worden.

  Mijn antwoord op jouw vraag aan mij,hoe ga ik met de schepping,natuur en de aarde,en andere mensen omga schreef ik op na het lezen van het boek?

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Mijn relaties
25 januari 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief