Wat de EO-ledenraad ons leert over blijven of opstappen.

Het is weer heibel in Nederland-christenland. Of, beter gezegd, heibel in het bestuur van de Evangelische Omroep (EO). Wat is er aan de hand? Onlangs verlieten een dominee en een theoloog de EO-ledenraad vanwege verregaande onvrede met het beleid van de omroep. “Binnen een paar jaar zijn ze helemaal tot onderaan het hellend vlak gezakt.” vond theoloog Marten Visser. “De EO laat de Bijbel als fundament los,” zei dominee Kees van Velzen. De twee staan niet alleen in hun kritiek: bijna 20 tot 25 procent van de raad geeft aan moeite te hebben met de huidige koers van de EO.

Centraal in de kritiek staat de EO-documentaire “De kast, de kerk & het koninkrijk”. Daarin zou het Bijbelse standpunt over homoseksualiteit onvoldoende zijn uitgelicht. Ook over de koers van het meer vrijzinnige internetmagazine Lazarus (door de EO gefinancierd) is in de ledenraad onenigheid. EO-directeur Arjan Lock reageerde afgelopen weekend op het vertrek van de twee: “Het geluid van een algemeen-christelijke kerk moet bij ons gehoord worden. Maar als je vindt dat jouw opvatting over hoe je de Bijbel leest en interpreteert de enige juiste is, dan houdt het gesprek op”.

Nederland (en niet alleen de EO) kent een sterke traditie als het gaat om opstappen wanneer de zaken niet naar je zin gaan. Ik kom dit vrijwel dagelijks tegen: mensen die zich ergeren aan de koers van een kerk, een politieke partij, een school, een krant of een sportvereniging. Lidmaatschappen worden opgezegd in een sfeer van onenigheid en daarna…ja, wat is er daarna? Hopelijk vind je aansluiting bij een andere kerk of vereniging, maar een zekerheid is dat beslist niet.

Wat ik belangrijk vind is dat iedere organisatie altijd gebaat is bij een tegengeluid. In een groep monotone ja-knikkers zit geen enkele wrijving of dynamiek meer. Blijf er dus bij, zo lang als je kunt, want jouw kritiek is broodnodig. En zelfs in jou niet-thuisvoelen kunnen anderen zich herkennen. “Als je vindt dat alleen jouw opvatting de ware is en je alleen het doel hebt bereikt als de meerderheid van de raad dat ook vindt, is dat helaas tot mislukking gedoemd”, zei Arjan Lock. Daar heeft hij gelijk in.

Maar de winst zit ‘m ook niet in gelijk krijgen. De ware winst zit hem in de ontmoeting, het gesprek, tussen twee partijen.

Waar in je leven ben jij opgestapt? Of toch gebleven? En tot welke prijs vind je dat je moet gaan?

Beeld: RD, Anton Dommerholt

4 reacties op “Wat de EO-ledenraad ons leert over blijven of opstappen.
  1. Avatar Hans Kindt schreef:

Ook ik maak mij bijzonder grote zorgen over de koers van de EO. De Bijbel is over cruciale onderwerpen ondubbelzinnig heer Lock, dat is geen kwestie van Bijbeluitleg. U bent een vriendelijk mens maar ik denk dat u er voor het voortbestaan van de EO er goed aan doet als directeur terug te treden.

2. Avatar Mar schreef:

Je moet blijven als je je er thuis kan voelen en het beste in je naar boven wordt gehaald en je gerespecteerd wordt

3. Avatar Marij-ke schreef:

Geachte Hans Kind. U geeft aan De Bijbel is over cruciale onderwerpen ondubbelzinnig heer Lock. U bent een vriendelijk mens maar ik denk dat u er voor het voortbestaan van de EO er goed aan doet als directeur terug te treden. De vraag die ds. Sjoerd stelt aan u mij.Waar in je leven ben jij opgestapt? Of toch gebleven? Ik ben toch gebleven om alles af te bouwen, maar uitgelegd dat ik om gezondheidsredenen heb moeten besluiten de vergaderingen niet meer te bezoeken. Heb geen jaren bijgetekend daar dat niet raadzaam was. En tot welke prijs vind je dat je moet gaan? Altijd aangeven dat je niet tot elke prijs wil doorgaan.

4. Avatar Anneke Scheper schreef:

Ik ben het helemaal eens met Arjan Lock wanneer hij zegt: “Als je vindt dat jouw opvatting over hoe je de Bijbel leest en interpreteert de enige juiste is, dan houdt het gesprek op”. Het is echt jammer wanneer christenen tegenover elkaar komen te staan door een meningsverschil over hoe zij de bijbel lezen. Het moet altijd gaan om De Liefde. Er wordt volgens mij teveel naar de bijbel als bron gewezen en te weinig naar Jezus Zelf als Bron en Levend Woord. Hij Zelf is ons fundament.