Respect heeft ruimte voor geheimen

Respect heeft ruimte voor geheimen

4 februari 2019 0

‘Mam! Je hebt gelogen!’ Diepe verontwaardiging klinkt uit de kinderstem. Ik moet er stiekem een beetje om lachen. ‘Ik heb het niet verteld, maar dat is nog geen liegen.’ We leren onze kinderen dat ze niet mogen liegen, maar wat is liegen nu precies?

In een roman las ik pas een mooie quote hierover: Respect heeft ruimte voor geheimen, maar niet voor leugens.

Gelijkwaardig

Ik denk dat iedereen het met me eens is dat goede relaties respect vragen. Respect voor elkaars ideeën, gedachten en grenzen. Door elkaar te respecteren schat je de ander  op waarde. Je geeft ruimte voor eigenheid. Door elkaar te respecteren komt er ruimte om elkaar lief te hebben, uit vrije wil. Respect geeft ruimte voor een gelijkwaardige, positieve relatie. Of dat nou een vriendschap is of een liefdesrelatie.

Vertrouwen

Als je elkaar respecteert ben je eerlijk tegen elkaar, je vertrouwt elkaar en je bent te vertrouwen. Leugens kunnen veel kapot maken. Maar eerlijkheid is niet hetzelfde als ‘een open boek zijn’. Er zijn in iedere relatie dingen die je niet met elkaar deelt. Omdat je elkaar niet wilt kwetsen kun je bepaalde gedachten voor jezelf houden. Of omdat je de ander wilt verrassen. Sommige dingen houd je geheim. Soms tot een beter tijdstip of soms omdat je het niet van belang vindt voor die ander. Zolang je met respect met elkaar omgaat, is er ruimte voor geheimen.

Aan niemand vertellen

Toen ik nog als therapeut werkzaam was, vertelden kinderen mij soms geheimen. Regelmatig vooraf gegaan door de waarschuwing dat ik het aan niemand mocht vertellen. Daar had ik altijd dezelfde reactie op: ‘ Ik wil jouw geheim bewaren, maar als jij of iemand anders in gevaar is door dit geheim, als het iemand kwaad doet, dan moet ik het aan iemand anders vertellen. Om jou, of die ander, te helpen.’ Aan mijn kinderen leer ik nu dezelfde strekking: ‘Geheimen zijn prima, maar als het iemand kwaad doet, dan wil ik dat je het aan een volwassene vertelt.’ Geheimen en respect horen bij elkaar. Als er iemand in gevaar is, dan is het juist respectvol voor die ander om het te delen.

Waarheid

In de roman die ik las zegt een van de hoofdpersonen ook: ‘Misschien zijn er dingen die je me niet kunt vertellen, maar als je me wat vertelt, laat het dan de waarheid zijn.’

Hoe ga jij om met geheimen?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder