DIY met Kliederkerk: Maak een armbandje

Dit is een DIY-activiteit rondom armoede. Maak een armbandje en leer zo ‘de eindjes aan elkaar knopen’. Voor deze DIY-activiteit zijn we geïnspireerd door het Bijbelverhaal over de arme weduwe van Sarefat. Ze deelt van wat ze heeft en er is genoeg.

Mensen die weinig geld hebben moeten ‘de eindjes aan elkaar knopen’, zoals de uitdrukking zegt. In deze activiteit gaan we dat letterlijk doen: van touw een armbandje knopen. Je kan er een symbolische betekenis aan geven, dat je dit armbandje aan iemand kan geven. Of dat het juist een symbool is dat je meeneemt van deze viering, om deze viering te onthouden en er bij stil te staan wat je zelf te delen hebt met iemand anders.

Nodig

• touw/katoenwol (in verschillende kleuren maar met dezelfde dikte)
  • scharen
  • plakband
  • Beschrijving armbandjes knopen
  • eventueel betekenissen van kleuren

Maak een armandje

Leer de jongste kinderen om te vlechten. Je laat hen drie touwtjes uitkiezen, en plakt deze vast met tape aan de tafel. Laat hen een gevlochten armbandje maken. Je kan ook een doos met loom-materiaal neerleggen, dat kennen de meeste kinderen en daarbij wordt ook geknoopt.

Leg voor oudere kinderen en volwassenen beschrijving uit de bijlage  neer van hoe een armbandje geknoopt kan worden.

Voorbeeld gespreksvragen

• Wat betekent de uitspraak ‘je moet de eindjes aan elkaar knopen’?
  • Hoe is het voor kinderen die in een gezin wonen waar weinig geld is, die de eindjes aan elkaar moeten knopen?
  • Wat zou er in jouw leven anders zijn als er thuis geen geld is voor extraatjes als sport, muziekles, uitjes en snoep?

Deze DIY-activiteit werd je aangeboden door Kliederkerk Nederland. Kliederkerk is een vorm van kerk-zijn waarin jong en oud samen op een creatieve manier de betekenis van Bijbelverhalen ontdekken. Een kliederkerk duurt gemiddeld twee uur en bestaat uit drie delen: samen ontdekken, samen vieren en samen eten. Zoek hier een Kliederkerk bij jou in de buurt