Rituelen bij scheiden voor volwassenen

Rituelen bij scheiden voor volwassenen

9 september 2019 0

Ik schreef vorig week over rituelen die je kunt toepassen met je kinderen als je gaat scheiden of al gescheiden bent. Ieder verwerkt verlies op zijn eigen manier. Rituelen kunnen helpen om de scheiding een plekje te geven, niet alleen voor de kinderen maar juist ook voor jezelf.

Op het moment dat je besluit te scheiden is je gevoel vaak op een sterke manier aanwezig. Verdriet, boosheid, angst of alles bij elkaar. Je gevoel en je vermogen tot denken balanceren met elkaar als een ouderwetse weegschaal. Als je hoog in je gevoel zit, zit je laag in je denken. Met andere woorden, als je emoties sterk zijn is het moeilijk om genuanceerd na te denken.

Vanuit die heftige gevoelens kun je de neiging hebben impactvolle keuzes te maken, zoals bijvoorbeeld alle spullen die je aan je ex herinneren weggooien. Later kun je daar spijt van krijgen, omdat je daarmee ook een deel van je eigen leven en geschiedenis weggooit. Mijn advies aan jou is om bij de supermarkt een bananendoos te halen. Doe daar alles in wat je aan de ander herinnert en wat je het liefst weg wilt gooien.

Als er wat tijd overheen gegaan is en je emoties bedaard zijn kun je de spullen rustig doornemen en dan alsnog besluiten wat je wilt houden (bijvoorbeeld een paar foto’s van mooie tijden samen) en wat je weg wilt doen (bijvoorbeeld je liefdesbrieven, symbolische cadeautjes). Het verbranden van liefdesbrieven vanuit een bewuste keuze lucht veel meer op dan deze te verbranden in een vlaag van woede en verdriet.

Verander wat dingen als je in het gezamenlijke huis blijft wonen, zodat het echt jouw plekje wordt. Verf de muur knalroze of doe eindelijk dat bloemetjesdekbed weg. Als je kinderen hebt, verander dan niet teveel ineens en overleg met hen of ze iets mee willen nemen naar de andere ouder of juist willen bewaren.

Vier de feesten eens heel anders. Bedenk nieuwe tradities.  Nodig mensen bij je thuis uit als je je alleen voelt met de feestdagen of ga zelf een paar dagen weg.

Zorg goed voor jezelf. Door iets aan jezelf te veranderen laat je je lijf ook merken dat je aan iets nieuws begint. Ga sporten, pak een nieuwe hobby op of verander je kapsel.

Kortom: Scheiden is een rouwproces met verschillende fasen en zijn eigen tijd. Probeer ook vooruit te kijken en dingen te ondernemen. Wees lief voor jezelf en geef jezelf de tijd. De tijd die je samen had is een stukje van jouw verhaal, een donkere bladzijde misschien. En je mag er best op krassen, maar scheur hem er niet helemaal uit. Sla hem om en begin met een schoon wit blad.

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder