Waarom we rituelen zo nodig hebben

Soms worden tradities en rituelen als ouderwets en stoffig gezien. Wordt er in een keer korte metten mee gemaakt en moet alles anders. Terwijl ze zo belangrijk zijn. Maar waarom eigenlijk?

1. Ze onderstrepen belangrijke momenten

Een kaarsje branden, een boom planten op een memorabele dag. Rituelen geven een uitdrukking aan bepaalde gebeurtenissen. Ze zeggen meer dan we in woorden kunnen uitdrukken en zijn daarom krachtige markeringen van gebeurtenissen in je leven. Denk aan de trouwring als het symbool van die belangrijke dag. En de bar mitswa waarmee de godsdienstige volwassenheid van joodse jongens wordt gevierd.

2. Rituelen geven momenten van rust en bezinning

Rituelen vormen kleine rustpuntjes in de hectiek van alledag. Vooral in onze westerse maatschappij zijn we vaak veel te druk om stil te staan bij dingen die belangrijk voor ons zijn. We gaan maar door, en het ene verdriet heeft nog niet aangediend of we worden weer opgeslokt door het nieuwe huis van die vriendin, de baby van je nicht en het zwemdiploma dat het vriendje van je kind heeft behaald. Dat alles komt in de vorm van social media helemaal als een tornado op ons af. En zelfs zonder is het druk genoeg.
In rituelen is ruimte voor blijdschap en verdriet, maar ook bijvoorbeeld boosheid. Schrijf je woede maar eens op in een brief – die je vervolgens verscheurt en verbrandt. Je zult zien dat het oplucht. Soms vormt een ritueel een afsluiting van iets of een begin van iets nieuws. Denk aan het planten van een zaadje: een plant of boom die met je meegroeit, een nieuwe fase in.

rituelen

3. Ze geven houvast

Het feit dat iets onveranderd blijft, in een maatschappij waarin constant alles verandert, geeft veiligheid en houvast. Het is bekend en daarom vertrouwd. Geen wonder dat kinderen vaak zo gebaat zijn bij terugkerende rituelen en komen ze bijvoorbeeld veel makkelijker in slaap als je alles in steeds dezelfde volgorde doet.

4. Rituelen geven verbondenheid

In de kerk wordt na afloop van de kerstdienst vaak Ere zij God gezongen. Om dat met een groep te doen is heel speciaal en ontroert mensen vaak. En soms weet je je jaren later nog te herinneren dat je dat verdriet hebt gedeeld toen je samen met je gezin of vriendinnen dat kaarsje brandde. Dat de generaties voor jullie hun kinderen ook doopten en jij nu met je pasgeboren baby voor in de kerk staat. Ze verbinden generaties aan elkaar.

Invoeren ritueel

Rituelen geven glans, troost en een warme herinnering. En het is nooit te laat om een ritueel alsnog in te voeren. Wat zou iets voor jou zijn?