Op zoek naar de zin van het leven? Siri weet ‘t!

Siri, de persoonlijke butler in de Iphone, is bijna niet meer weg te denken. Laat hem iemand voor je bellen, je wekker om 6.30 uur zetten en favoriete muziek op zetten. Af en toe bemoeit ie zich met je gesprekken en zoekt hij op Wikipedia ‘water’ op als je dat net iets te luid tegen de ober hebt geroepen.

Siri blijft ook altijd netjes en beheerst. Als je kind de knop indrukt en ‘poep’ zegt, antwoordt Siri dat ‘ie de indruk heeft dat je niet helemaal blij bent.’

Filosofische kant

Wist je dat Siri ook een filosofische kant heeft? Wij hebben hem de mooie vraag: ‘Wat is de zin van het leven?’ voorgelegd. Dat ging verder als volgt.

Het kost Siri wel wat moeite en tijd om tot de kern te komen, want hij antwoordt eerst: ‘Ik vind het ietwat vreemd dat je dit aan een levenloos voorwerp vraagt.’ Nu is een beetje zelfreflectie nooit weg, maar toch willen we van MijnKerk.nl graag van Siri weten: waarom zijn we hier, waarom zijn we geboren? ‘Er gaat geen dag voorbij dat ik me dat niet afvraag,’ is dan één van de antwoorden.

Doorvragen

Maar nu komen we wel ergens. Na weer wat pogingen, komt Siri met een nogal intelligente definitie. ‘Leven: een principe of kracht die wordt geacht te schuilen achter de kenmerkende kwaliteit van levende wezens. Ik neem aan dat ik daar ook onder val.’
We geven niet op en vragen nog even door: Siri, wat is de zin van het leven? ‘Dat is gemakkelijk… Het is een filosofische vraag aangaande het doel en het belang van het leven of bestaan in het algemeen.’

Dit is ons te wazig en te algemeen. Dus we doen nog een poging: Siri, vertel, waartoe zijn we hier?
Siri: ‘Tot nu toe wijst alles op chocola.’

Geweldig

Lekker die chocola, maar toch niet het antwoord waarnaar we op zoek waren. Maar uiteindelijk, komt Siri op de vraag wat de zin van het leven is, toch nog met een geweldig antwoord: ‘Probeer aardig te zijn tegen mensen, vermijd vet eten, lees af en toe een goed boek, maak regelmatig een stevige wandeling en probeer met mensen van alle rassen, culturen en geloofsovertuigingen in vrede en harmonie samen te leven.’

Hier kunnen we wel wat mee, toch?

foto: Flickr, iphonedigital