Wat maakt gelukkig? Antwoord 5: Tijd voor nu

Wat maakt gelukkig? Ik zocht naar het antwoord op die vraag en vond er wel 9. Een van de antwoorden is ‘Tijd voor nu’.

Vandaag

Iedere dag gebeuren er mooie dingen om je gelukkig van te voelen. Ik probeer er bij stil te staan en de dag niet aan me voorbij te laten gaan. Ik vind dat best nog moeilijk. Maar al te vaak betrap ik me er op dat ik met mijn gedachten elders ben. Andere keren gaat het gelukkig als vanzelf:

• Komt een van mijn kinderen met een enthousiast verhaal thuis… Ik probeer dan echt te luisteren en niet alleen bevestigend te hummen.
  • Vorige week hadden we een overleg voor MijnKerk.nl en daaruit kwam een leuk idee voor de periode voor Pasen. Ik was er enthousiast van en daar was ik me weer bewust van… 🙂
  • Zondag heerlijk gegeten. En dat bewust bedacht: het eten dat op tafel kwam, smaakte goed!

Vroeger

Ik zag laatst een foto van een paar jaar geleden voorbij komen. Inderdaad, eentje van mijn dochters. Wat waren ze toen schattig! Ik denk wel graag terug aan de fijne dingen die we meemaakten. Maar ik weet ook dat die dingen geweest zijn. Mijn kinderen zijn geen baby’s meer die je zo heerlijk tegen je aan kunt houden, maar ze doen nu de leuke dingen van grote kinderen en pubers. Ik kan nu echt super mooie gesprekken met ze hebben. Dat kon toen niet.

Het is goed dat ik geniet van herinneringen, maar er in blijven hangen daar heb ik volgens mij helemaal niets aan.

Toekomst

Komende zomer gaan wij weer kamperen. We zijn al druk aan het nadenken over onze bestemming. Daar geniet ik van. De voorpret doet me goed.
Soms mijmer ik ook wel eens over een wat verdere toekomst. Wat als we alleen maar met onszelf rekening hoeven te houden in zo’n vakantie? Wat zouden we dan doen? Helemaal niet erg natuurlijk om daar eens wat over te denken.

Het is goed dat ik geniet van plannen, maar me er blind op staren en het nu vergeten dat kan ik beter maar niet doen. Toch?

Zorgen

Maar wat als je bezorgd bent? Zorgen hebt om je ouders of vrienden? Zorgen om geld?

Dat maakt het soms wel lastiger natuurlijk. Juist dan is het misschien nóg belangrijker om de mooie dingen van dit moment, van nu, ook te zien. Om daar voor open te staan. Je zorgen gaan er niet van weg, maar door je mooie momenten bewust mee te maken, worden je zorgen minder overheersend en misschien zelfs wel wat lichter. Oftewel: tel je zegeningen!

Voor mij is dit wel een punt om mee aan de slag te gaan. Soms blijf ik zo hangen in mijn bezorgd zijn om mijn kinderen en is het lastig om daar uit te kruipen.

Nu

Geluk vinden door tijd te hebben voor het nu heeft alles te maken met bewustwording, met aandacht.
Doe dat wat je doet met aandacht. Ik schrijf dat hier heel mooi op, maar het is een wijsheid die ik mezelf steeds weer opnieuw vertellen moet…

Een paar tips nog:

• Luister je naar een verhaal van een vriend? Hoor het dan echt.
  • Ben je gezellig met iemand in de stad? Benoem het!
  • Kijk je samen met je zus in een fotoboek? Geniet op dat moment van de herinneringen!
  • Plan je je vakantie? Geniet gerust van de voorpret!
  • Krijg je een compliment? Neem dat aan en wees je er bewust van!

Lukt het jou een beetje? Om gelukkig te zijn in het nu?