Wat maakt gelukkig? Antwoord 3: Vergeef

Nog niet zo lang geleden zocht ik naar antwoorden op de vraag: ‘Wat maakt gelukkig?’ Ik vond tientallen antwoorden, maar een rijtje van 9 stuks heb ik op MijnKerk.nl gedeeld. Het derde antwoord in dat rijtje was ‘Vergeef’.

2018

Een mooi antwoord om in dit verse 2018 nog even op in te gaan, bedacht ik. Want natuurlijk is ieder moment geschikt om een ander te vergeven en niet langer te mokken, maar een nieuw jaar is wel een heel duidelijk ‘nieuw begin’.

Lastig

Soms is vergeven heel lastig. Zeker als het niet voelt als ‘over’. Als je je nog super boos voelt.

Elkaar ontmoeten

Iedere situatie vraagt om een andere aanpak. Maar 1 ding is gelijk in alle situaties. Wanneer je de ander mijdt, dan wordt het niet beter. Je moet elkaar juist weer tegenkomen en ontmoeten. Die ontmoetingen zijn wellicht niet direct fantastisch; ze verlopen waarschijnlijk juist wat stroef. Maar dat is niet erg. Een beetje ongemakkelijk voelen, kan helemaal geen kwaad.

De tijd

Je zult merken dat de tijd zijn werk gaat doen. Want werkelijk, de tijd heelt alle wonden. Ook wonden die door ruzie en dergelijke zijn ontstaan. Na een poosje zul je merken dat je boosheid afneemt. Op dat moment voelt vergeven helemaal niet meer zo lastig.

Als het weer goed is

Overigens denk ik niet dat je bij elke onenigheid heel ‘overdreven’ hoeft te melden dat je een ander vergeeft of hoeft te vrágen om vergeving. Soms is het voor jezelf bedenken dat ‘het’ weer goed is al voldoende. En als dingen weer goed zijn… dan ben je gelukkiger!