Samen liedjes zingen voor het slapen gaan

Samen liedjes zingen voor het slapen gaan

10 december 2018 0

Misschien ken je het liedje Naar bed, naar bed, altijd weer naar bed nog, van Kinderen voor Kinderen. De vader in het lied was Herman van Veen, met zijn warme stem zong hij: “Kun je niet slapen, wat zielig nou, ik weet het goed gemaakt: dan draag ik jou… naar bed.” Ik vond het altijd een prachtig lied. Mijn vader heeft ook een mooie zangstem, dus ik kon me goed identificeren met deze vader Herman.

Toen ik nog jong was brachten mijn ouders mij om beurten naar bed. We werden eerst voorgelezen, mijn moeder las Kleine Beer en Grote Beer en later Koning van Katoren, mijn vader las strips van Kuifje en Robbedoes en Kwabbernoot, we zaten er dan alle vier omheen te luisteren. Daarna naar boven, ze kwamen nog even bij je liggen om te bidden. Later, als tiener, kwamen ze als ik al in bed lag nog even de dag nabespreken en ook dan baden ze voor me. Mijn vader legde zijn hand op mijn hoofd en dan hoorde ik zijn horloge tikken. Aan mijn moeder kon ik van alles vertellen, wat ze dan in haar gebed weer vertelde aan God. Van die warme herinneringen die me heel dierbaar zijn.

Danken dat God bij ons is

Toen ik zelf kinderen kreeg, werd het tijd om een eigen bedritueel te bedenken. De overgang van dag naar nacht is niet voor alle kinderen gemakkelijk. Wij kiezen ervoor om daar bewust aandacht aan te besteden. Is er nog voldoende tijd, dan wordt er met papa gestoeid en worden er acrobatische kunstjes gedaan op het grote bed. Lekker de laatste energie eruit. Daarna wordt er voor ieder voorgelezen. We bidden voor de kinderen, iedere dag in andere woorden, maar we danken altijd voor de dag, danken dat God altijd bij ons is, dat we niet alleen zijn en dat we daarom niet bang hoeven zijn. En we sluiten altijd af met een liedje.

Samen zingen

Voor je kinderen zingen is een bedritueel wat ik van veel ouders hoor. Sommigen zingen iedere avond hetzelfde liedje, wij wisselen de liedjes af. Bedtijd-liedjes van vroeger, mooie liedjes over God of soms liedjes die ik ergens heb gehoord en uit mijn hoofd heb geleerd. Samen zingen heeft iets intiems, in het donker van de slaapkamer, met het schijnsel van een nachtlampje. Je lijf komt tot rust en je slaapt gemakkelijker in. En als ze ’s nachts nog wakker worden, of niet kunnen slapen, naar hebben gedroomd, dan bidden en zingen we opnieuw.

Nieuwe liedjes leren

Op zoek naar nieuwe slaapliedjes? Ik zet er een paar voor je op een rij en in de filmpjes zing ik ze voor. 

  • Voor jonge kinderen is het liedje uit Casper en Emma mooi, waar je dan zelf de naam van je kinds beste vriend in kunt verwerken.
  • In dit filmpje zing ik een liedje van Lydia van Maurik met mijn zoon (het gaat om het geluid, er is verder alleen een dekbedovertrek in beeld)

  • Het liedje van Schaapje van duo Bo en Mesjeu is ook echt een mooi liedje. Ik zing het voor in dit filmpje. 

 

Heb jij goede herinneringen aan jouw ouders’ bedritueel? En heb je nu een bedritueel voor jezelf of je gezin?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder