Scheiden: hoe bescherm je je kinderen?

Scheiden: hoe bescherm je je kinderen?

26 mei 2020 0

Elk kind groeit het liefst op met beide ouders. Maar echtscheidingscijfers laten zien dat dit voor heel veel kinderen helaas niet de realiteit is. 

Vandaag, 26 mei, is de dag van het gescheiden kind. Een dag om extra stil te staan bij de vraag: Hoe zorg je ervoor dat het verdriet, de vragen en boosheid van kinderen van gescheiden ouders niet over het hoofd worden gezien?

Bewuste ontkoppeling

Het is alweer even terug dat een bekend showbiz koppel liet weten dat ze kozen voor Conscious Uncoupling, ofwel bewuste ontkoppeling. Ze kregen toen nogal wat over zich heen. En ik moet zeggen: niet geheel onterecht. Niet vanwege hun besluit om uit elkaar te gaan, want daar kan uiteraard niemand iets over zeggen dan alleen zijzelf. Nee, de kritiek ging vooral over het eufemisme. Want kiezen voor een verhullende omschrijving maakt een echtscheiding echt niet ineens makkelijker. 

Eufemistische ballon

Zelfs als partners in relatieve harmonie uit elkaar gaan, is er voor betrokken kinderen niks verzachtends aan. Sterker nog, als je verhullende taal gebruikt, ga je voorbij aan de intens verdrietige gevoelens die veel kinderen ervaren door een echtscheiding. Wees dan maar liever eerlijk met al z’n rauwheid, want kinderen prikken toch wel door zo’n eufemistische ballon heen. 

Levenslang schipperen

Waar ouders de situatie op een bepaald moment achter zich kunnen laten, blijft een scheiding voor kinderen levenslang schipperen tussen de een en de ander. Hoe ingrijpend dat is, bleek al eens uit een blog van Niels waarin hij 7 regels noemde die kinderen hadden opgesteld voor hun gescheiden ouders.

Geel en blauw maakt groen

Een heel centrale regel die je eigenlijk altijd tegenkomt wanneer het gaat om echtscheiding, is om niet slecht te praten over je partner waar je kinderen bij zijn. Waarom dit zo schadelijk is, heeft Yvonne Verhoeven, een therapeut die werkt met kinderen van gescheiden ouders, heel treffend verwoord. Ze zegt: ‘Ik vergelijk het wel eens met kleuren. Stel dat moeder geel is en vader blauw, maakt dat het kind groen! Je ex-partner afkraken, betekent in de ogen van je kinderen, dat je ook hen voor de helft afkeurt!’

Veerkrachtig

Gelukkig zijn kinderen ook veerkrachtig. Als er liefde en veiligheid is, kunnen ze heel veel aan. Dat begint met goed opletten en luisteren naar je kinderen. Blogger Rebecca gaf uit eigen ervaring al eens tips die je kunnen helpen als je in deze situatie zit.

Heb je ervaring met scheiding en kinderen? Hoe geef jij het verhaal van jouw kind(eren) voldoende aandacht?

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annemarie van den Berg - Nap
Annemarie van den Berg - Nap