Waarom het goed is om af en toe je mond te houden….

Waarom het goed is om af en toe je mond te houden….

25 oktober 2021 1

Winston Churchill heeft ooit eens gezegd: “Courage is what it takes to stand up and speak; courage is also what it takes to sit down and listen.” Het vraagt moed om op te staan en je uit te spreken. Maar het vraagt net zo goed moed om te gaan zitten en te luisteren. 

Opstaan en je uitspreken krijgt over het algemeen veel erkenning in onze maatschappij. Soms is dat opstaan ook heel hard nodig. Bij onrecht bijvoorbeeld. Dan is het belangrijk dat er mensen zijn die voor zichzelf of een ander opkomen. Maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er in deze tijd ook heel wat mensen lawaai maken gewoon om het lawaai zelf. Om de aandacht die herrie krijgt in de media.

Veel lawaai, veel aandacht

Het klopt natuurljk. Wie veel lawaai maakt, krijgt veel aandacht. Ik herinner me nog de gesprekjes die ik jaren terug had met juffen en meesters op de basisschool. Elke keer kreeg ik dezelfde boodschap: ‘je dochter of zoon is wel erg stilletjes in de klas. Hij of zij mag zich best wat meer uitspreken.’ Ik knikte altijd braaf, maar dacht ondertussen: Nou en? Van een klas vol luide en bijdehante kinderen zou je toch tureluurs worden?

Maar het is natuurlijk tekenend dat juffen en meesters stille kinderen als een tikje problematisch zien. Als je kind opgesloten zit in zichzelf en zich niet durft te uiten;  ja, dan is het andere koek. Maar ik ken mijn kinderen goed genoeg; ze weten prima wat ze zelf willen en vinden. Ze schreeuwen dat alleen niet van de daken, maar ze komen echt wel op voor zichzelf. 

Leger aan schreeuwers

De niet meer weg te denken aanwezigheid van sociale media maakt dat we er nog een heel leger schreeuwers bij hebben gekregen. Wie het niet persoonlijk of face-to-face durft, verkondigt online wel de grootste meningen. Vaak vergezeld met kapitalen en uitroeptekens. Als je je dag wilt verpesten, raad ik je aan eens een paar uurtjes rond te dwalen op allerlei online fora of nieuwssites. Het is ronduit verbijsterend wat voor lelijk geschreeuw je daar tegenkomt.

Nu er door allerlei ontwikkelingen alleen maar meer onrust in de samenleving is, lijkt de groep mensen die op zeepkistjes klimmen om hun meningen te verkondigen toe te nemen. De vraag is: Is er ook nog iemand die moedig genoeg is om te luisteren? Want even gaan zitten en luisteren, dat vergt inderdaad moed. Churchill had gelijk. 

Wat zegt iemand eigenlijk?

Als ik naar mezelf kijk, is mijn eerste neiging vaak ook om me flink te mengen in een discussie. Zeker als het een onderwerp is dat me raakt. Maar kan ik ook even op mijn tong bijten? Tot tien tellen? En dan niet om daarna alsnog met mijn lawine aan woorden te komen. Maar om echt stil te worden, zodat ik kan luisteren. En me afvraag: Wat zegt iemand eigenlijk?

Want als ik iets ontdekt heb, dan is het dat er achter veel geschreeuw vaak een heel andere boodschap zit. Een boodschap die misschien een beetje verstopt is, maar die zegt: Hoor je mij wel? Doet mijn mening er wel toe? Want het kan zomaar zijn dat er onder dat geschreeuw mensen zitten die verbitterd zijn geraakt, omdat ze het gevoel hebben dat ze aan de zijlijn van de maatschappij staan. Of omdat ze zich niet gerepresenteerd voelen door de politiek. Of, omdat… vul maar in. 

Ssssshhhhhtttttt….

Waar nog harder schreeuwen of er fel tegenin gaan, werkt als olie op het vuur, kan echt luisteren een goede plons water zijn. Ssssshhhhhtttttttt…. Hoor je het sissen? Zo kan een dreigende ontvlambare situatie weer rustig worden. Er is weer ruimte, stilte om elkaar aan te kijken, te horen en te ontmoeten. 

Zo bezien is je mond houden en luisteren misschien in deze tijd wel het meest moedige dat je kunt doen. Tegendraads is het in elk geval. Will Rogers wist het jaren geleden al, toen hij zei: ‘Never miss a good chance to shut up.’ Oftewel: laat nooit de kans voorbij gaan om je mond te houden. 

Vind jij het lastig om je mond te houden, en echt te luisteren?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Annemarie van den Berg - Nap
Annemarie van den Berg - Nap
Een reactie op “Waarom het goed is om af en toe je mond te houden….
 1. Marij-ke

  Jouw vraag of ik het lastig vind om mijn mond te houden. Nee ik vind het niet lastig. Terwijl ik dit schrijf dacht ik aan de vrouw welke met veel tumult bij Jezus gebracht werd, zij moest gestenigd worden vonden ze, maar eigenlijk konden ze hem niet uitstaan, kijken wat hij als antwoord heeft. Maar wat deed Jezus. Het enige wat hij zei was, zij die zonder zonden zijn gooien …

  luisterrijk

  Ik wil u iets vragen?
  Wat zegt het u? Het
  mooie van luisteren
  is horen wat er niet
  gezegd wordt.
  Misschien zegt u,
  ‘hoor je dan niet
  wat ik, wat ik vraag’?
  Nee, zou het antwoord
  kunnen zijn ik hoor
  niets, want ik schrijf.

  MBvD.

  30 oktober 2021

Reacties zijn gesloten.