Seksuele voorlichting geven: Hoe doe je dat?
“Kunnen we even met elkaar praten?” vroeg de juf na schooltijd. Mijn zoon bleek met zijn vriendje een presentatie over seks gemaakt te hebben op de Chromebook. Het viel even stil. Ik wist niet eens dat hij het woord kende of wist wat het betekende. Zodra de juf erachter kwam, heeft ze meteen een kringmoment met de klas gecreëerd en hebben ze er samen over gepraat. Knap van haar. Mijn jongens waren net acht geworden.
Ik was ervan geschrokken en tegelijk wist ik, dit is het goede moment om ze de juiste voorlichting te geven. In hun kleutertijd had ik al wat boekjes uit de bieb aan ze voorgelezen, maar hoeveel was er blijven hangen? Elias had het woord ‘seks’ ergens opgevangen en in zijn eentje op de computer gegoogled. Hij had natuurlijk geen fraaie beelden gezien, maar daar wilde hij het liever niet over hebben. Een kind begrijpt wel dat het niet voor zijn ogen bestemd is. En toch is het natuurlijk bere-interessant. Belangrijkst vond ik om het gevoel van schaamte en daarmee ‘slecht’ bij hem weg te halen. Ik heb hem uitgelegd dat wat hij gezien had weinig met de werkelijkheid te maken heeft. Dat met elkaar vrijen fijn is en liefdevol.
Onverbloemd
Van mijn zus leende ik het boek ‘Ben je ook op mij? Een boek over seks voor kinderen’. Ik vind het een aanrader. Op een openhartige manier laten ze het complete plaatje zien. Hoe het is voor kinderen; verliefd worden, kusjes geven, maar ook jezelf aanraken en dat jouw lichaam van jou is. En hoe het is voor volwassenen, onverbloemd. Het beschrijft ook zwangerschap, relatievormen en familiesamenstellingen.
Zonder schaamte
Ik herinner me dat mijn ouders er vroeger heel open over waren. Mijn moeder had boeken op de leeftijd afgestemd, waar ik met rode oortjes uit las. Ik was een uitflap-kind en vroeg hen de oren van het hoofd. “Maar als je ongesteld bent, dan bloedt je toch helemaal leeg? Kan je dan doodgaan?!” vroeg ik keihard op de camping. Mijn ouders hoorden de buren gniffelen. Dat ik durfde te vragen had ook te maken met hun openheid, zonder schaamte en met veel liefde. Het hoorde er gewoon bij, van je eigen lichaam houden en van dat van een ander. Het zorgde ervoor dat ik altijd heb kunnen genieten van intimiteit.
Zelfs opa’s en oma’s vinden het heerlijk
Dat wil ik mijn zonen ook meegeven. Maar in plaats van serieus en muisstil te luisteren, kwamen ze om de haverklap niet meer bij. Ze vonden het zó gek dat het fijn is om bloot tegen elkaar aan te liggen en elkaar overal aan te raken. Het leek ze echt verschrikkelijk vies. Ze rollebolden over elkaar heen op de bank van het lachen. Ik moest erg om ze grinniken. Drie jaar geleden stoeiden ze regelmatig na het douchen bloot over elkaar heen op bed, maar dat waren ze blijkbaar alweer vergeten. En toen we lazen “zelfs opa’s en oma’s vinden het heerlijk” was helemaal het hek van de dam. Ze schaterden het uit. Maar ik voelde ook een zucht van verlichting door ze heen gaan. Oh, iedereen doet het, het is heel normaal, niks moet en alles komt op z’n tijd.