Serie over scheiden #02: Een open hart voor je ex

Serie over scheiden #02: Een open hart voor je ex

16 september 2020 0

Corona zal best voor wat opschudding hebben gezorgd in relaties. Het thuisblijven legt druk op relaties. Ik hoor van oplevingen, maar ook van crises. Hopelijk vind je een weg met je partner, want scheiden is pijnlijk. Soms is er geen uitweg meer. Dat heb ik meegemaakt. Hier mijn verhaal.

Mijn ogen staan grimmig

Ik ben een appje aan het lezen. Mijn ogen staan grimmig, zie ik als ik langs de spiegel loop. En het gaat juist zo goed de laatste tijd. Maar soms haalt mijn ex nog het bloed onder mijn nagels vandaan. Ik slik deze keer mijn woorden in, met moeite. Appen kan zo destructief zijn. 

Jaloers op bevriende ex-en

Met de ex van mijn lief verloopt het contact redelijk efficiënt, maar soms is er spanning rond verdeling van vakanties en dergelijke. Ik kan echt jaloers zijn op ex-en die vrienden van elkaar geworden zijn en waar alles ogenschijnlijk gladjes verloopt. Of bestaat dat niet?

Het is best moeilijk geweest

Meestal vertel ik jullie veel details over mijn leven. Ik wil graag transparant zijn, niks verbergen. Alleen zó kan ik delen en vragen om jullie ervaringen. Maar dit onderwerp is uiterst kwetsbaar. Ik moet mijn (bonus) kinderen en hun ouders beschermen. Eigenlijk hebben we geluk. Het kan veel erger stel ik me zo voor. En toch is het best moeilijk geweest. Vooral in het begin. Er was veel boosheid en er waren schuldgevoelens. En dan door al je eigen gevoelens heen het welzijn van de kinderen voorop stellen. En vervolgens jezelf vergeven als dat niet altijd lukt.

Ineens is er zoveel afstand

Wat ik zo pijnlijk vind, is dat de persoon waar je zoveel mee deelde en die zo’n groot deel van je leven uitmaakte, ineens ver weg van je staat. Het bleek namelijk nodig om even echt afstand te nemen na de scheiding. Afstand te nemen zodat ik tot mezelf kon komen, om zo los te komen van boosheid en schuldgevoelens. Want wat was de beslissing om uit elkaar te gaan moeilijk, wat hebben we het vaak opnieuw geprobeerd, hulp gezocht en toch weer gestrand in ruzie en onbegrip.

Moeilijk om zacht te blijven

En doordat al die gevoelens door elkaar lopen, is het in de meest schurende situaties moeilijk om toch zacht te blijven. Zacht te blijven naar de ander én naar jezelf. Dus niet jezelf en de ander eindeloos verwijten te blijven maken. Ik ben daar vaak de fout in gegaan. Iedereen weet dat harmonie en rust het beste is voor de kinderen, maar jammer genoeg zijn we niet heilig.

In mijn hart vind ik zachtheid

Een lied of een tekst brengt me soms bij mijn hart. En in mijn hart vind ik zachtheid voor mezelf en de ander.

Wek mijn zachtheid weer, geef mij terug de ogen van een kind.

Wat houden we veel van onze kinderen. En wat hebben we veel overwonnen omwille van hen. Vanuit diezelfde liefde wil ik ook onze ex-en benaderen. Inmiddels is de relatie met de vader van mijn kinderen zo verbeterd, dat hij soms milder is dan ik. Het klinkt misschien gek, maar dan ben ik echt trots op hem.

Goed is dat je goede woorden overweegt en wil: Heb je naaste lief, die is als jij (…), doe hen recht. Prent ze in het hart van je verstand, die woorden. Zeg ze voor je uit: gezegend ben je.

Psalm 1, vrije vertaling
Huub Oosterhuis

 

Wat is jouw ervaring? Is het gelukt een goede verstandhouding of zelfs relatie te ontwikkelen? Of is dat een moeilijke weg?

 

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Rebecca Schoon
Rebecca Schoon