Sinterklaas bestaat niet

Sinterklaas bestaat niet

5 december 2018 3

‘Nou, als ze dan in de klas maar niet vertelt dat Sinterklaas niet bestaat?’ zegt een moeder op het schoolplein tegen me. ‘Ze’ dat is mijn dochter. Die weet al vanaf jongs af aan dat Sinterklaas ‘niet bestaat’. Niet iedereen vindt dat leuk, want stel dat ze in de klas het doorvertelt…

Toch is dat de keuze die ik in de opvoeding van mijn kinderen heb gemaakt. Ik wil eerlijk zijn over wat Sinterklaas is: een leuk spel, dat we met zijn allen spelen. Sinterklaas bestond en nu doen we alsof. Niet omdat ik mijn kinderen geen plezier gun, maar omdat ik eerlijkheid erg belangrijk vind.

Eerlijkheid

Als mijn kinderen iets vragen, dan probeer ik hen daar eerlijk antwoord op te geven. En dat is niet altijd makkelijk. Als ze nare foto’s zien in de krant die open staat op de iPad. Als ze horen van ziekte bij iemand die ze goed kennen. Of als ze iets aan me vragen waar ik zelf misschien niet zo goed een antwoord op weet. Ik leer hen op die manier dat eerlijkheid belangrijk is en hoop dat zij ook eerlijk zijn tegen mij en tegen anderen. Te doen alsof Sinterklaas ‘echt’ is, zou voor mij dan ook voelen als voorliegen. En dat past me niet.  

We spelen het spel mee

En toch staan de komende weken ook in ons huis in het teken van Sinterklaas. Geheimzinnige sporen van Pieten, cadeautjes in je schoen, een spannend Sinterklaasjournaal. En natuurlijk speelgoedboeken met kruisjes bij ‘wat ik graag wil krijgen’ en bergen kruidnoten. Want al weten mijn kinderen dat Sinterklaas niet bestaat, in het spel is hij opeens weer even levensecht.

Hoe vier jij Sinterklaas?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl
3 reacties op “Sinterklaas bestaat niet
 1. Anneke

  Ook ik heb altijd eerlijk vertelt dat die Sint en pieten verkleed zijn…..
  Over enkele weken vieren we de geboorte van Jezus……die is wel echt.

  17 november 2018
 2. Elziena

  Heel herkenbaar! Ik doe het op dezelfde manier, en ook hier is het evengoed een (leuk) spannende periode. En in zekere zin ontspannender, omdat onze kinderen zich geen zorgen hoeven te maken over pieten in ons huis als zij liggen te slapen. Wel heb ik eens een boze moeder op mn dak gehad omdat mijn kind zijn mond niet hield… ongelofelijk wat een heftige reactie het bij ouders teweeg kan brengen! Maar ach, kinderen die er nog in willen geloven die geven er wel een draai aan: bij T. doet zijn mama de kadootjes in de schoen, en bij ons doet Sinterklaas het. Prima.

  20 november 2018
 3. Henk Oost

  De oplossing…. Sinterklaas bestaat niet. Sinterklaas gebeurt!

  21 november 2018

Reacties zijn gesloten.