Waarom vieren we Sinterklaas op zijn sterfdag?

Waarom vieren we Sinterklaas op zijn sterfdag?

2 december 2020 1

Wacht eens even… natuurlijk: Sinterklaas leeft. Elke keer als een opa, een schoolmeester of de buurman een baard, een mijter en een tabberd opzet of aandoet, dan bestaat Sinterklaas. In de ogen van iedereen die het wil geloven. Hij is niet dood, hij leeft. En precies zo is het met de ‘echte’ Sint Nicolaas: we vieren zijn sterfdag. Omdat hij leeft.

Nicolaas van Myra staat op de lijst van ‘heiligen’. Dat zijn mensen van wie de kerk gelooft dat zij na hun dood een bijzondere uitwerking hebben op mensen en situaties. Zo is dat althans ervaren door gelovigen, die vertellen over bijzondere genezingen of andere momenten waarop zij iets van God hebben ervaren in hun leven. De overleden heiligen hebben daar in hun beleving een soort bemiddelende rol in gehad.

Beschermheiligen

Vaak worden heiligen verbonden aan een bepaalde groep mensen, waar zij zich speciaal op zouden richten. We noemen hen ‘beschermheiligen’. Zo ook bij Sint Nicolaas van Myra. Hij is de beschermheilige van schippers, scheepsbouwers, vissers, gevangenen, onschuldig veroordeelden, advocaten, deurwaarders, bankiers, dokwerkers, graanhandelaars, kuipers, wijnhandelaars, schilders, parfumeurs, apothekers, bakkers, clerici, vrijers, kinderen, prostituees en kooplieden (zie Wikipedia). Heiligen zijn ook vaak beschermheilige van steden. Sint Nicolaas is dat in Nederland van Amsterdam en Kampen. In België uiteraard in Sint Niklaas.

Sterfdag wordt naamdag

Omdat gelovigen ervaren dat de heiligen leven na hun dood is niet hun verjaardag, maar hun sterfdag de feestdag geworden. Dat heet dan hun ‘naamdag’. Het is de begindag van hun leven na de dood, van hun leven bij God. Een feestdag, omdat hun leven niet ophoudt bij hun dood, maar eigenlijk met hun dood echt begint. Het is een feestdag die mensen vieren, omdat de heilige God dichterbij brengt, en hij of zij niet voor eeuwig vertrokken is.

Sinterklaasavond

De sterfdag van Sint Nicolaas van Myra viel op 6 december. In de vierde eeuw. Sindsdien valt zijn naamdag op die datum. Dat wij nu ‘Sinterklaas’ vieren op 5 december is omdat dit de avond van te voren is. Denk maar aan Kerstavond, wanneer je ook alvast Kerstmis viert, en aan de Paasnacht. De dag begint met de donkere avond en nacht ervoor. Denk ook maar aan de sabbat, de Joodse rustdag, die begint op vrijdagavond. ‘Sinterklaas’ vieren we daarom op ‘Sinterklaasavond’. Op 5 december.

Dat we Sinterklaas op de scholen overdag op 5 december of eerder vieren is ons vergeven. Vieren we Kerst en Pasen ook niet altijd ruim ervoor op school? Het kan niet vaak genoeg gevierd worden!

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Otto Grevink
Otto Grevink
Een reactie op “Waarom vieren we Sinterklaas op zijn sterfdag?
  1. Anoniem

    Wat een bijzonder mooie en duidelijke uitleg.

    5 december 2020

Reacties zijn gesloten.