Een verbod op homogenezing

Als het aan de Tweede Kamer ligt, zijn ‘homogenezingen’ voor jongeren binnenkort verboden. Eén van de initiatiefnemers, D66-kamerlid Vera Bergkamp, noemt de motie een ‘duidelijk signaal’ naar jongeren en kwetsbare personen. Zij verwijst naar het hoge aantal zelfmoorden en pogingen daartoe onder LHBT-jongeren.  Volgens Bergkamp kun je mensen “niet in hun wezen wijzigen en je zou dat überhaupt niet moeten willen.”

‘God heeft jou hetero gemaakt’
RTL5 zond onlangs nog een documentaire uit waarbij met verborgen camera’s therapeutische sessies van Nederlandse christelijke homogenezers in beeld werden gebracht. Ook de 30-jarige Femke vertelde daarin haar verhaal. ,,Mijn gevoelens werden weggestuurd in de naam van Jezus. Er werd gebeden voor bescherming tegen de verleiding. Je moet erin geloven dat God jou hetero heeft gemaakt.” De behandeling had een verwoestende uitwerking op haar, tot op de dag van vandaag. ,,Ik kwam niet alleen in een geloofscrisis, maar ook in een identiteitscrisis. Ik wist niet meer wie ik was, wat normaal was, hoe ik moest leven.”

Ziekte?
Volgens de christelijke homobelangenorganisatie LKP wordt de soep in de meeste gevallen niet zo heet gegeten: “De meeste christelijke homo’s krijgen te horen dat het oké is om homo te zijn, maar dan moeten ze wel alleen blijven. Dat geluid hoor je vooral in gereformeerde kringen. Het streven naar verandering komt vooral voor in evangelische kerken en Pinkstergemeenten.” De grote vraag is natuurlijk hoe er vanuit christelijk oogpunt tegen homoseksualiteit wordt aangekeken. Bij de term genezing is er als vanzelf sprake van een ziekte. Of deze terminologie en daarbij gepaard gaande ‘genezingspraktijken’ ook opgaan bij een seksuele geaardheid lijkt mij zacht gezegd zeer discutabel. Want welk signaal gaat er namens de kerken (en dus ook namens God) uit van deze therapiesessies? Een God die alleen voorwaardelijk van mensen houdt? Een verbod op deze genezing voor jongeren lijkt mij zinvol: deze leeftijdscategorie is nog volop in een persoonlijke ontwikkeling en daarom zeer kwetsbaar. Maar is er binnen christelijk Nederland voldoende aandacht voor gelovigen die serieus worstelen met hun geaardheid? Staan zij centraal of de zienswijze van de ‘behandelaars’?  En welke gevolgen heeft een eventueel verbod op andere christelijke genezingspraktijken zoals gebedsgenezing? Het geloof staat in ieder geval maatschappelijk weer op de kaart met deze discussie, en beslist niet in positieve zin.

2 reacties op “Een verbod op homogenezing
  1. Avatar Marij-ke schreef:

DE MENS
    Eerst was de mens van geen kwaad bewust. Tot hij meer wilde dan wat hem was toebedeeld. Zo was hij zich van het kwaad bewust en verborg zich in plaats van… het spijt mij. Zo ging het eeuw in eeuw uit.
    Nu… lijkt het of we ons van geen kwaad bewust zijn. Verschuilen zich achter afgoden maar deze kan je zien, niet meer dan dat.
    Van de God afzien… je tot niets wenden leidt tot niets.
    Wat zie om je heen, hoe gaat men met de liefde om die God heeft bedoeld?
    Mens is handel. Sex is handel. Zorg is handel. Eten is handel. Grond is handel. Geld/Mammon moet vermeerderen. Op de beurs ermee.

2. Avatar Sipke Huizinga schreef:

als het over seks, seksueel misbruik en seksuele geaardheid gaat, heeftde kerk een uiterst dubieuze reputatie. en dan druk ik mij nog zwakjes uit.
    Het is goed dat er wettelijke regels voor opgesteld worden, want in de naam van God zijn we tot allerlei gekke dingen in staat.