Help! Het CBS-onderzoek naar religie is weer uit

Het vijfjarige religieonderzoek van het CBS komt op mij vaak over als een soort APK-keuring: je houdt je hart vast voor welke gebreken er nu weer aan het licht komen. En zowaar, de koppen op de nieuwssites waren weer negatief: voor het eerst zijn de meeste mensen in Nederland niet religieus. Volgens de jongste cijfers zegt 49,3 procent tot een religieuze groepering te horen, in 2012 was het nog 54 procent.

De rest van het onderzoek roept meer vragen op dat dat ze beantwoordt. Zo is 24% van de Nederlanders katholiek. Een percentage dat ik altijd opvallend hoog vind en dat ik niet zo snel terugzie. Ook niet in van oorsprong katholieke provincies als Brabant en Limburg. Zes procent van de Nederlanders is hervormd en zes procent rekent zich tot de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Huh? Maar die waren toch samengegaan? Dat van die zes procent Protestantse Kerk Nederland  is dan weer een stijging van 0,3 procent. Als dat klopt lijkt me dat reden voor taart. Verder natuurlijk de voorspelbare statistieken dat de katholieken nog minder naar de kerk gaan dan een paar jaar terug. Bij moslims en protestanten blijft dit aandeel gelijk (van de PKN’ers bezoekt zestig procent geregeld een kerkdienst).

Was vroeger alles beter?

Maar wat moet je met deze cijfers? De maatschappij verandert razendsnel. Maar kerken blijven statistieken afwegen aan de situatie van rond de jaren vijftig. Toen de kerken nog vol zaten en je op zondag geen boodschappen kon doen. Was toen alles beter? Ik geloof het niet. Statistieken zeggen niet alles. De tijd van de grote instituties in Nederland lijkt voorbij: politieke partijen, kranten, vakbonden, omroepen én kerken lijden fors aan ledenverlies. Maar dat maakt hetgeen waar ze voor staan nog niet minder relevant.

Kerken moeten er niet zijn voor de statistieken

Religie is de afgelopen decennia veel persoonlijker geworden. Kijk maar in je omgeving: je zult vaak zien dat je het geloof op een andere invult dan je ouders of je broers of zussen. Maar ik zie in mijn werk ook vaak dat het geloof meer verdiept is dan vroeger. Kerken moeten er niet zijn voor de statistieken. Ze bevinden zich ook niet op een markt van vraag en aanbod. Iets dat vaak wel stiekem wordt gedacht. Religie kijkt naar wat nodig is in de samenleving, door de ogen van God. Ongeacht of het wat oplevert. Meer hoeft het niet te zijn.

3 reacties op “Help! Het CBS-onderzoek naar religie is weer uit
  1. Sylvia schreef:

Ik ga graag naar de kerk.
    Iedere zondag want t is belangrijk om te blijven willen dat er n betere wereld opstaat,en tijdens de dienst met medemensen, besef je enorm hoe materialistisch en zelfverrijking zooo niet moet….leven met en voor elkaar wel…

2. F.L. de Graaf schreef:

Ik weet gelukkig wel dat onze Hemelse Vader het exacte aantal wel weet.

3. G. Kommers schreef:

En zijn bij deze onderzoeken ook de Pinkster- en Evangeliche kerken/ gemeenschappen meegerekend?