Sometimes it snows in april

Sometimes it snows in april

6 april 2021 0

Aprilletje zoet, geeft ook nog wel eens een witte hoed. Sneeuw in april, Prince zong er al over in 1986. Hij overleed dertig jaar later, ook in april. De dood past helemaal niet bij de lente. De natuur komt tot leven. Alles begint weer te groeien en te bloeien. Kikkers kwaken, vogels fluiten, kinderen knikkeren en voetballen. In de vijver zwemt een moedereend met haar kroost. Een doodsbericht lijkt dan totaal ongepast, als sneeuw in april.

Ik herinner me hoe ik ooit gebeld werd op paasmorgen. We hadden een vrolijke paasviering achter de rug en zaten in de tuin, te genieten van koffie met iets lekkers. Aan de telefoon sprak een verdrietige mevrouw: haar man was stervende, of ik alstublieft meteen wilde komen. “Nou ja zeg”, zei mijn jongste zoon, “wie gaat er nou dood  met Pasen?“ Hij heeft gelijk. Pasen is het feest van de opstanding, het feest van nieuw leven, we vieren dat het leven sterker is dan de dood. En dan toch opeens valt er sneeuw in april.

Soms sneeuwt het in april

Prince schreef het lied Sometimes it Snows in April bij de film Under the Cherry Moon. In het lied beschrijft hij hoe hoofdpersoon Christofer Tracy overlijdt.

I used to cry for Tracy because he was my only friend
Those kind of cars don’t pass you every day
I used to cry for Tracy because I wanted to see him again,
But sometimes sometimes life ain’t always the way

Prince is verdrietig, zijn beste vriend Tracy is dood. Zo’n vriendschap is uniek. Hij huilt om Tracy, hij zou ‘m zo graag nog eens zien. Maar soms neemt het leven een totaal andere wending.

Sometimes it snows in April
Sometimes I feel so bad, so bad
Sometimes I wish life was never ending,
And all good things, they say, never last

Soms sneeuwt het in april. Soms voel ik me zo verdrietig. ‘k Zou willen dat het leven altijd duurde. Maar ze zeggen: aan alle goede dingen komt een eind.

I often dream of heaven and I know that Tracy’s there
I know that he has found another friend
Maybe he’s found the answer to all the April snow
Maybe one day I’ll see my Tracy again

Prince droomt van de hemel. Hij weet dat zijn vriend daar is. Het is daar goed, Tracy maakt er nieuwe vrienden. En misschien vindt hij er ook een antwoord op de vraag waarom het soms sneeuwt in april.

Lente in de hemel

Soms sneeuwt het in april. Ook in de lente gaan mensen dood. Zelfs jonge mensen. Het is voor ons onbegrijpelijk en verdrietig. Ik heb daar geen antwoord op. Enkel het vertrouwen dat ook onze lieve doden opgenomen zijn in Gods eeuwige ontferming, noem het maar hemel. Ik geloof dat het daar lente is, een bloeiende tuin van vrede en vriendschap.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl