Songfestival als kerstdiner: feestje met zinvolle boodschap

Songfestival als kerstdiner: feestje met zinvolle boodschap

20 mei 2021 0

Afgelopen week las ik het boek ‘Halleluja, Eurovision’ van Hijlco Span en Tom Mikkers. Vol met prachtige weetjes, nooit vermoede feiten en vermakelijke ervaringen van de schrijvers, die als journalisten veel songfestivals van nabij meemaakten. Het is smullen voor songfestivalfans en daar ben ik er een van. Een weetje: religie en politiek zijn verboden op het Songfestival. Toch vind je regelmatig, al dan niet verpakte, religieuze boodschappen in de liedteksten.

De schrijvers vergelijken het Songfestival op humoristische wijze met een familiebijeenkomst: “Het songfestival is het kerstdiner van Europa, maar dan in de lente.” Inclusief het zwarte schaap van de familie (vaak Rusland), een excentrieke tante (zoals Netta) en het neefje dat geheel tegen de dresscode in met een gescheurde spijkerbroek aan tafel schuift (kijk maar naar de band Lordi). Zoals het kerstdiner even een ‘time-out’ is en de familieleden de eigenaardigheden van elkaar verdragen tijdens het diner, zo schuiven de landen ook elk jaar weer aan, ondanks eventueel ongemak het jaar ervoor. Maar dat is niet de enige religieuze link met het liedjesspektakel.

Religie en politiek zijn verboden

Religie en politiek zijn verboden op het Songfestival. Ja, echt. Toch bijzonder, dat de begintune de prelude is van het zeventiende-eeuwse ‘Te Deum Laudamus’ van Marc Antoine Charpentier. Het betekent: ‘Wij prijzen U, o God’. Ondanks het verbod vindt je zowel religie als politiek terug in het songfestival. Denk maar eens aan de puntentelling. Landen die het niet kunnen vinden kennen elkaar geen hoge punten toe en ook wordt in liedteksten de onvrede of het ongenoegen over andere landen bezongen. Denk bijvoorbeeld aan het lied ‘1944’ van Oekraïne (2016), waarin de deportatie van de Krim-Tartaren centraal stond. De zangeres bezong haar familiegeschiedenis, maar het was tegelijkertijd een indirecte en versluierde aanklacht tegen Rusland.

De organisatie grijpt echter wel in als het te ver gaat. Een lied van Georgië werd in 2009 verboden, omdat de laatste woorden van de titel ‘We don’t wanna Put In’ een directe verwijzing naar Poetin was. Maar in de geschiedenis van het songfestival heeft de organisatie nauwelijks ingegrepen als het om religie gaat. Dat komt omdat de boodschap in de meeste liedjes ruim te interpreteren valt.

Geloof op het Songfestival

Je hoort regelmatig liedteksten over geloof op het Songfestival. Meestal is dat verpakt in boodschappen over vertrouwen, over de stad van licht, de strijd tussen goed en kwaad, het kwetsbare kind of de nabijheid van een vriend. De woorden en beelden die je als religieus zou kunnen verstaan, krijgen een eigen betekenis. Zo wordt het toegankelijk voor mensen die niets met religie hebben, terwijl de goede verstaander de geloofsdimensie begrijpt. Denk maar aan ‘Hemel en aarde’ van Edsilia Rombley (1988), of ‘You and me’ van Takasa (2013, Zwitsersland). Voor mij spreken ook de jaarlijkse thema’s van het Songfestival over geloof. Dit jaar is het thema ‘Open Up’. Een thema dat meteen ook een motto kan zijn, een oproep aan alle Europeanen, hoe verschillend we ook kunnen zijn in overtuiging, cultuur of geaardheid. En wat dacht je van een thema als ‘Awakening’, ‘We are One’, ‘Building Bridges’ of ‘Celebrate Diversity’? 

Zinvolle boodschap

Het feestje van het songfestival zal ook dit jaar weer een feestje van herkennen en ontdekken zijn. Je kunt je verbazen over het spektakel, de schoonheid en de lelijkheid. Geraakt worden door woorden, melodieën en mensen. Zoals ik het beleef kan de boodschap van het geloof weer uitgeblazen worden over verschillende genres, onderwerpen, godsdiensten en talen. En wat hierin bijzonder blijft, is dat mensen samenkomen vanuit alle delen van Europa. Door de teksten van de liedjes, de beelden en de muziek wordt vaak een zinvolle boodschap verkondigd. Wat een mooi toeval dat de finale van het songfestival nu net in dit prachtige Pinksterweekend valt.

 

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sandra Gaakeer
Sandra Gaakeer