Hoe ontwikkel je je spiritualiteit?

Hoe ontwikkel je je spiritualiteit?

11 september 2021 1

Stel: je wil meer doen met christelijke spiritualiteit, wat zou je dan kunnen doen? Voor alles wat je onder de knie wil krijgen geldt: oefening baart kunst. Spiritualiteit ontwikkel je dus het beste door het te doen. Het net als met sporten: je moet er een gewoon van maken om het effect te laten hebben. Dat betekent dat je er structureel mee aan de slag moet. In deze blog lees je concrete tips en oefeningen om je spiritualiteit te ontwikkelen.

Voordat we verder gaan is het belangrijk om eerst stil te staan bij de vraag: wat is spiritualiteit eigenlijk? Spiritualiteit is de verhouding van jezelf tot God of het goddelijke. Christelijke spiritualiteit richt zich op een persoonlijke relatie met Jezus.

Dagelijkse spiritualiteit

De gemakkelijkste manier om te beginnen met christelijke spiritualiteit is om er een dagelijks gebruik van te maken. Ruim een kwartier de tijd in. Dat kan op een moment dat jou het beste uitkomt, bijvoorbeeld ’s ochtends voordat je naar je werk gaat of ’s avonds na het eten of voordat je gaat slapen.

Omdat spiritualiteit gaat om je persoonlijke relatie met God, is bidden een mooie manier om te beginnen. Zoek een plek op waar het rustig is en je niet gestoord wordt. Steek een kaars aan, dat helpt om rustig te worden en je te concentreren. Wat je bidt, daar ben je natuurlijk vrij in. Je kunt je dag laten passeren, of bidden voor iets in de toekomst of voor een ander of de wereld. Waar jij je prettig bij voelt, dat is heel persoonlijk.

Spiritualiteit ontwikkelen met de bijbel

Wat je ook zou kunnen doen is eerst een stuk uit de Bijbel lezen en daar over nadenken. Spiritueel Bijbellezen is een uitstekende manier om je spiritualiteit te ontwikkelen. Die methode heet ook wel lectio divina. Maar wat moet je dan lezen? Dit dagelijkse leesrooster kan je daarbij helpen.

Spiritualiteit met een app

Tot slot zijn er diverse apps die je kunnen helpen bij het creëren van deze gewoonte. Invulling van je stille tijd kun je bijvoorbeeld krijgen door apps zoals Bidden Onderweg of Pray as You Go (Engels). Deze overdenkingen met muziek kunnen, zoals de naam het zegt, ook onderweg geluisterd worden, maar zijn ook prima geschikt voor jouw stille tijd.

Wat doe jij aan spiritualiteit? Hoe geef jij dat vorm in je leven? Laat het ons weten!

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
Een reactie op “Hoe ontwikkel je je spiritualiteit?
 1. Marij-ke

  Ik lees de Bijbel met verbeeldingskracht. Zo komen bij mij gedichten tot stand zomaar.

  ONTMOETING
  Zo prachtig teer doorschijnend zat jij daar,
  neergestreken op nerf doortrokken eikenblad.
  Twee eenheid getekende gevleugelde pracht, zonnewarmte doortrok je koud ontpopt lijf. Oog aanschouwelijk vol verwondering, doorschijnend in gevangen lens.
  Glanzend ragfijn zacht kleurrijk,
  lonkend naar ver volmaakt…
  EINDER.
  MBvD 13-2-2021

  16 september 2021

Reacties zijn gesloten.