Spiritueel lezen in vier stappen: laat God tot je spreken

Spiritueel lezen in vier stappen: laat God tot je spreken

18 augustus 2021 2

Wil jij meer halen uit een tekst? Wil je vooral ervaren wat een tekst met je doet? Probeer dan eens deze spirituele vorm van lezen: de Lectio Divina (‘Goddelijke lezing’). Dit is een christelijke vorm van meditatief lezen. Het gaat er vooral om wat een tekst met je doet. Het krijgen van informatie is minder belangrijk. Je leest op een bepaalde manier om ruimte te bieden om God tot je te laten spreken. Vier stappen om spiritueel te lezen. 

Stap 1: Kies een tekst en lees voor (Lectio)

 • Is er een mooie (korte) tekst die je aanspreekt? Bijvoorbeeld een bijzondere uitspraak, citaat of een stukje uit de Bijbel? Neem die zinnen eens voor je.
 • Ga zitten op een rustige plek met de tekst voor je. Haal diep adem. Neem de tijd. Richt je aandacht op de tekst en lees de tekst hardop voor. Bijvoorbeeld: “Waar vriendschap is en liefde, daar is God.”
 • Lees de tekst nog een keer rustig en hardop voor jezelf.

Stap 2: Maak het persoonlijk (Meditatio) 

 • Lees nu nog één keer de tekst hard voor jezelf. Nu ga je na wat de gelezen woorden bij je oproepen. Waar raakt dit aan mijn leven? Welke beelden, geluiden, gedachten komen in mij op? Wat zegt dit over mijn leven nu? Over mijn verlangen, hoop, teleurstelling of verdriet? Wat vind ik mooi, waar stoor ik me aan? Waarom? Ga dit bij jezelf na.

Stap 3: Spreek het uit (Oratio) 

 • Heb je ervaren wat de woorden met je deden? Wat er bij je op kwam? Dan is het nu het moment om woorden terug te geven. Je kunt dat doen voor het uitspreken van een gebed. Of het uitspreken van een verlangen. Of hoop. Of iets waar je blij voor bent. Het is alsof je antwoord geeft op wat je ‘God’ door de woorden van de tekst tegen je hebt horen zeggen (als dat zo is voor jou). Neem daar nu de tijd voor.

Stap 4: Stil worden en genieten van het moment (Contemplatio)

 • Tot slot mag je rusten met wat je hebt ervaren door deze manier van lezen. Je mag stil worden en genieten van het moment. De woorden gaan over in stilte. Sommigen noemen dat de ruimte van God ervaren. Het een moment van verwondering en dankbaarheid. Je hoeft niets te doen, alleen maar te zijn.

Heb je dit geprobeerd? Deed het wat met je? Zo ja, wil je dat met ons delen? We horen het graag van je.

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Niels Gillebaard
Niels Gillebaard
2 reacties op “Spiritueel lezen in vier stappen: laat God tot je spreken
 1. Marij-ke

  (Lectio) Sloeg blindelings mijn Bijbeltje open en wees blindelings deze tekst aan. Spreuken 16 vers 16. Hoeveel beter is het wijsheid te verwerven dan goud, hoezeer is inzicht te verkiezen boven zilver. (Meditato)De tekst paste zo overduidelijk in mijn leven. Wijsheid werd mij geschonken heel onverwacht, hierdoor kreeg ik inzicht boven alle verwachting in.
  (Oratio)God geeft ons allen het vertrouwen dat we gered zullen worden. Ik bid dat hij ons allen vreugde en vrede zal geven door ons geloof in Jezus Christus. Dan zal ons vertrouwen op God steeds sterker worden, door de kracht van de heilige Geest.
  (Complemento)Moment van innige dankbaarheid doorstroomt stille verwondering.

  24 maart 2019
 2. Marij-ke

  Heb in grote verwondering intens genoten over de uitwerking van de Heilige Geest,vond mijn werkelijke innerlijke zelf.In stilte leer je God kennen daar word je stil van.

  25 maart 2019

Reacties zijn gesloten.