Sport vergelijken met geloof

3 oktober 2017 0

Sporten en geloven kun je met elkaar vergelijken, zo had ik bedacht tijdens een paar kilometer rennen over de dijk. Natuurlijk tot op zekere hoogte. Het lijkt misschien raar, maar het ís heel logisch: ik kan niet zonder sporten. Als ik een poosje niet sport, word ik prikkelbaar en lusteloos. En daardoor duik ik vaker de kast in om lekkers te pakken. En inderdaad, dat hoef ik natuurlijk niet te vertellen: dat vele snoepen helpt me niet.

Als ik een korfbalwedstrijd speel en mijn tegenstander scoort steeds, dan word ik feller. En ja, als ik dan hoog in de lucht een bal blok, voel ik me geweldig.  Van kleine triomfen krijg ik dan een positieve boost.
Natuurlijk heb ik dat ook bij grotere overwinningen, zoals het rennen van een persoonlijk record op de 10 km tijdens een loop samen met mijn broer en zussen.
Ook als ik spierpijn heb van de onmogelijke oefeningen van een uurtje bootcamp, ben ik heel tevreden. Ik voel mijn lijf sterker worden.

Zelfvertrouwen

Als ik sport ben ik even ergens anders. Ik doorbreek mijn dagelijkse dingen ermee. Heerlijk. Ik zet mijn gedachten niet ‘uit’, maar ik ben wel met heel andere dingen bezig in mijn hoofd.

Sporten geeft mijn zelfvertrouwen een enorme oppepper. Ik krijg er energie van en mijn lijf wordt sterker.

Ja, zonder sporten kan ik niet.

Sporten maakt me mooier.

Zonder geloof kan ik niet

Het lijkt misschien raar, maar het ís heel logisch: ik kan niet zonder geloven. Als ik een tijdje niet in de bijbel lees of bid, of als ik niemand ontmoet die ook gelooft, dan heb ik steeds minder zin om iets van geloof op te pakken. Dan lijkt het net zo makkelijk en goed om mijn tijdlijn van Facebook nog eens door te scrollen. Maar dat is natuurlijk onzin. Dat snapt iedereen.

Honger

Als ik in de bijbel lees of als ik een mooie zin spot in een lied aan God, dan wil ik meer. Ik krijg er een soort honger van. Grote kans dat ik ‘s avonds bij het eten heel gemotiveerd ben om samen een stukje uit bijvoorbeeld de samenleesbijbel door te nemen.

Dat heb ik ook als ik met iemand aan de praat raak over een onderwerp dat geloof raakt. Dan ben ik benieuwd hoe een andere vriend of hoe mijn zus daar over denkt en dan breng ik hetzelfde onderwerp nog eens ter sprake bij een van hen.

Veilig

Als ik me omring met geloof dan voel ik me veilig. Ik kan beter overzien. Geloof helpt mij bijzaak van hoofdzaak te onderscheiden. Ik zie wat er toe doet en wie belangrijk zijn.

Geloven maakt mijn zelfbeeld positief. Geloven in God geeft me houvast.

Ja, zonder geloven kan ik niet.

God maakt me mooier.

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl