Stairway to Heaven: waarover gaat dit?

Stairway to Heaven: waarover gaat dit?

29 december 2016 4

Stairway to Heaven. Dit beroemde nummer van Led Zeppelin scoort standaard hoog in de Top200. Het is een prog rock-song en onze vlogger Jogchem houdt er wel van, al kan de blokfluit hem persoonlijk wat minder bekoren. Maar voor de liefhebbers van dat instrument zal hij zich op dat vlak even inhouden… In dit vlog stelt hij de vraag: waar gaat Stairway to Heaven eigenlijk over? Wat is de betekenis van het nummer? 

 

Jogchem: “Wat ik wel interessant vind is om het over de tekst te hebben. Ik heb hem zelf gelezen en er ook wat interpretaties op nagelezen op internet, en het zijn nogal uiteenlopende visies.

Waar denk jij dat de tekst over gaat? Gaat het over materialisme, over hemel en hel? Gaat het over een vrouw die Robert Plant, de zanger van LED Zeppelin, kende en die van dure dingen hield? Ik noem maar een paar voorbeelden, maar misschien heb je daar zelf een idee over. Dan hoor ik die graag, dat lijkt me interessant. Dus laat vooral een berichtje achter!”

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl
4 reacties op “Stairway to Heaven: waarover gaat dit?
 1. Marina

  moeilijk te zeggen, de leden van led zeppelin schijnen het ook niet te weten??
  Heb wel van die verhalen gelezen van dat je de duivel hoort als je andersom draait en de piper ook verwijst naar de duivel? Weetniet hoor, ik vind de muziek keigoed in ieder geval en in mijn opa en omas visie was dit allemaal een gruwel

  30 december 2016
 2. Y.

  Hi iedereen,

  Als christenen echt de betekenis kennen van dit nummer, dan zou een echt christen dit niet kunnen, maar nog beter niet willen zingen. Want stairway to heaven is letterlijk een stairway to hell. Ik zal het even toelichten:

  Led Zeppelin geeft aan in het boek: Hammer of the Gods dat het nummer zichzelf geschreven heeft. Robert Plant (liedzanger van Led Zeppelin) zat in zijn stoel en ineens begon hij woorden op te schrijven en zo is het nummer ontstaan. Het nummer is niet bedoelt om iets te vertellen over God of over de Hemel, maar het wordt gebruikt om samen met de satan verdoemd te worden. Hij zingt in het liedje over 2 paden die je kan bewandelen: The pipers path en de path for those who stand long and the forests will echo with laughter.
  Er wordt vaak gebruik gemaakt van het woord Piper en dat de Piper je roept om je bij hem aan te sluiten (‘the piper is calling you to join him’). Maar wat betekend nu eigenlijk pipers path of piper?

  In de Engelse Bijbel King James Version Ezekiel 28:13 (ezechiël) wordt het verhaal beschreven van de koning van Tyrus. Deze koning was in het Hof van Eden en was met tabrets and pipes (trommels en pijpen/fluiten) geschapen. Deze tekst geeft een beschrijving van de satan; hij was perfect in al zijn wegen totdat ongerechtigheid in hem kwam en hij door God werd verstoten. De satan hield zijn natuurlijke capaciteiten en dus ook de trommels en pijpen waarmee hij geschapen was. De trommels en pijpen waarmee de satan geschapen was diende vroeger (waarschijnlijk) om God te eren, maar nu hij verstoten is gebruikt hij het om Gods schepselen zich tegen God te keren. Dit kan je terugvinden in bijna alle muziek! Want bijna elk lied dat gemaakt wordt gaat over seks, drug, alcohol en satanisme! Om nog even terug te komen op wat Led Zeppelin bedoelt met de ‘piperspath’ en piper; ze bedoelen hier dus letterlijk mee de weg naar de hel en de ‘piper’ als de satan zelf.

  Dit nummer Stairway to heaven is een ode aan de satan, want er blijkt ook een geheime boodschap in te zitten. In het liedje zingt hij: sometimes words have two meanings, waarmee hij bedoelt dat woorden soms 2 betekenissen hebben. Schokkend is dat als je de muziek achteruit speelt er een ode gedaan wordt aan de satan:

  Aan mijn lieve satan
  Ik wil achteruitleven
  Zoals de zep (artiest) wiens macht is satan
  Hij zal je geven, je geven, 666

  Dit nummer is geschreven vanuit de geest van satan. Hij wilt ons bedriegen door de titel, de rustige melodie en de vage tekst. Maar het nummer dient om ons van God vandaan te halen en om ons te verdoemen met de satan zelf!

  Als volgelingen van Christus is het ons doel om uiteindelijk eeuwig met Hem samen te zijn. We moeten daarom breken met de zonden en afstand doen van alles wat ons bij Hem vandaan houdt. Ja ook muziek die niet tot zijn eer is haalt ons verder bij Hem vandaan, want de satan maakt hier alle gebruik van! Sterker nog hij maakt de muziek en spoort mensen aan om zulke muziek te maken.

  Ik hoop van harte dat dit bericht inzicht mag geven in dat er meer achter muziek kan zitten dan je denkt. Kijk daarom altijd voor het luisteren naar de artiest, de tekst en de bedoeling van het lied. Want voor je het weet ben je de satan aan het vereren…

  10 januari 2017
  • steve

   Jakkes erg lang een onzinnig verhaal over een gewoon goed nummer.

   6 juli 2017
   • Witte

    Vette reactie
    Is idd een goed nummer, zogenaamde satan-verwijzing of niet
    En anders moeten ze maar niet ernaar luisteren

    15 september 2017

Reacties zijn gesloten.