Omdenken met de stamppotchallenge
Je kent hem ongetwijfeld: de stamppot reclame van vorig jaar van een grote supermarkt. Sindsdien vragen onze kinderen regelmatig: “wat eten we vanavond?” en geven ze zelf op de toon van het meisje uit de reclame het antwoord: “Stamppot!”
Het is zo’n reclame die je op een gegeven moment niet meer kunt horen of zien. Goed gemaakt dus door de makers, want of je het nu wilt of niet, het blijft ‘hangen’ en dat zal net hun bedoeling zijn.
Ergernis
Niet alleen in ons gezin wordt het woordje Stamppot op een kinderlijke manier uitgesproken hebben we gemerkt. In de klas van onze jongste (10) waren ze er allemaal goed in. Tot ‘verdriet’ van hun juf, die haar ongenoegen over de reclame én over stamppot niet onder stoelen of banken stak.
Wat hadden de kinderen een lol toen bleek dat het woordje Stamppot deze herfst opnieuw in de reclame zit van de desbetreffende supermarkt. Weliswaar minder prominent, maar toch. Ze konden niet wachten om hun juf er weer mee te plagen.
Uitdaging
En de reactie die toen volgde, vond ik briljant. De juf toverde het ongenoegen en ergerlijke van de stamppot reclame óm in een uitdaging: de Stamppot challenge. Een uitdaging om in een maand tijd 35 verschillende stamppotten te verzamelen. Elk kind in de klas mocht een recept aanleveren en een foto laten zien waarop ze de stamppot eten. Het hele project werd afgesloten met een stamppot-dag op school. Samen met een vader, die kok is, stamppot maken en heerlijk van genieten.
Een prachtig voorbeeld van ómdenken. Hoe maak je van iets waaraan je je ergert of wat je vervelend vindt, een positieve ervaring. We hebben er thuis heel erg van genoten (ook van de stamppot trouwens) en ik zag mijn jongste stralen. Ik denk dat ze voor de rest van haar leven glimlacht bij stamppot.
Ik gun elk kind zo’n juf en ieder mens zo’n omdenker in de buurt. Zoek in je ergernis een uitdaging waardoor je er voor altijd om kunt glimlachen.
Gésien Houweling-van Schayck
Geweldig om dit te verzinnen.
Ik heb mij niet geërgerd aan deze reclame, welke supermarkt was het ook al weer?
7 december 2019Maar het idee van deze juf vind ik grandioos!!
Ze krijgt van mij een 10 met de griffel.
Gésien Houweling-van Schayck
Schoonhoven!
Kees Oud
Konden we het woord Discriminatie maar met omdenken Diskwalificeren. Dat is mijn kerstwens dit jaar.
7 december 2019