Stef Bos over de Eenzaamheid

21 februari 2014 18

We leven in een rijk land, met goede voorzieningen. Een land waar ‘gezelligheid’ belangrijk is, en we gebruiken sociale media. Toch of juist nu is de eenzaamheid groot. Alleen zijn is nog niet per se eenzaam zijn. Alleen zijn kan (soms) ook fijn zijn. Een leven in een drukke sociale omgeving kan soms heel eenzaam zijn. Wat maakt dat iemand zich eenzaam voelt? Ik heb periodes van eenzaamheid gekend, situaties. Momenten of periodes waarin ik voor mijn gevoel geen aansluiting vond, me niet gekend voelde. Achteraf gezien nuttige, leerzame periodes. Maar ten diepste voel ik me niet eenzaam. Ik voel me gedragen en gekend. Dat wens ik ieder mens toe.
Ben jij eenzaam? Voel jij je eenzaam? Hoe ga je er mee om?
Geniet van Stef Bos.
En heb je een tip voor deze rubriek, mail naar fred@mijnkerk.nl
(FO)

De hele tekst van De Eenzaamheid:
Ze loopt alleen naar huis
In het ochtendlicht
Door een stille stad en
Zoekt een evenwicht

Zij is een leeg perron
Zij is de laatste trein
Ze laat je denken
Aan wat nooit zal zijn

Zij is de onrust in de ogen
Van iemand die het heeft gemaakt
Die door lakeien wordt bewonderd
En zichzelf is kwijtgeraakt

De eenzaamheid
Ze staat onzichtbaar voor je ogen
Ze kijkt je aan van tijd tot tijd
De eenzaamheid

Zij is een bedelaar
Die om een aalmoes vraagt
Zij is de noordenwind
Die door de vlakte jaagt

Zij kent de schaduwkant
Van wie de bloemen krijgt
Zij kent de binnenkant
Zij kent de kwetsbaarheid

Zij is Het lege huis
Waar de wind door waait
Zij is de laatste man
Die op de barricade staat

Zij is de trage tijd
Die geen wonden heelt
Zij is de rijke vrouw die drinkt
Omdat ze zich verveelt

De eenzaamheid
Ze gaat onzichtbaar door de wereld
Ze raakt je aan van tijd tot tijd
De eenzaamheid

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl
18 reacties op “Stef Bos over de Eenzaamheid
 1. Annemieke

  Wat een mooi stuk Fred!

  Zelf voel ik me soms inderdaad ook eenzaam als ik me in een groep begeef waar ik me niet “thuisvoel” daar voel ik me dan niet gekend en heb een eenza gevoel ….
  Maar ik probeer dan meestal dat eenzame gevoel niet naar buiten te laten komen, ik sluit het op in mijn binnenste waar het veilig mag/kan zijn !
  Daar op die plek waar het dan is voel ik me bijna altijd veilig het isisschien wel je hart of de ziel de geest van waaruit je leeft?????
  Daar heel dichtbij voel ik dan de bron van een God die mij weerbaar en sterk maakt!!
  Die mij goed vind zoals ik ben!
  Daarom probeer ik dat eenzame gevoel wat ik soms in een groep of op mijn werk heb op te sluiten op die veilige plek en laat alleen de buitenkant zien…..

  21 februari 2014
 2. Truus.

  Een lied wat voor velen herkenbaar zal zijn ik heb zelf regelmatig last van eenzaamheid de buitenwereld ziet dit niet als ze vragen hoe gaat het zeg ik meteen goed want dat is wat ze willen horen!
  nu 6-jaar alleen het voelt als afgedankt ik heb geleerd dat muziek mij troost en mijn liefde doorgeven werkt ook bevrijdend maar er zijn van die momenten waarop ik me afvraag stil maar je bent niet alleen en dan raap ik mezelf bij elkaar steek een kaarsje aan en luister naar muziek met ware teksten Dominee Fred dit is er zo een.bedankt en een gezegend week.
  Truus.

  21 februari 2014
  • Fred Omvlee

   Heerlijk, Truus, dat doe je goed. Hopelijk kunnen we zo ook elkaars eenzaamheid wat verlichten!

   21 februari 2014
  • MONIQUE

   goedemiddag truus.ik ken dat wel dat je zegt dat alles goed gaat omdat men dat graag wil horen.. of ik vraag wat wil je horen de waarheid of niet?? muziek kan de stilte weg nemen en daar door je eenzaamheid ook.. ik vind je een kanjer truus,,, gezegende week met veel mooie liedjes veel warmte en veel gevoel… warme groetjes van monique

   21 februari 2014
   • Truus

    Ja Monique je hebt gelijk als het maar goed gaat maar heb je een maar dan ben je al gouw een zeur dus zeg je maar dat alles prima is dat ondervind jij ook, wij zijn blij dat we het nu via deze site kunnen delen probeer het positieve eruit te halen en ben dankbaar voor degene die er voor je zijn.
    Een goed weekend voor jou en gezin en geniet van dit prachtige lied van Stef Bos.
    Lieve groet Truus.

    21 februari 2014
    • monique

     idd truus, ja ik ben dankbaar voor die gene die met me blijven lopen langs de wegen waar we zelf niet om hebben gevraagd, dankbaar dat die mensen een licht zijn in de duisternis.. ik praat zelf ook niet graag over hoe ik me echt voel heb goed leren om gaan met een masker.. ook al probeer ik steeds vaker gewoon eerlijk te zijn en te zeggen het gaat vandaag even @@@ ik weet niet of het aan mij ligt maar van dit nummer krijg ik kippevel en een heel naar gevoel.. ken het nummer verder ook niet,, heb het net geluisterd, weet niet wat het is,, normaal vind ik veel kracht en steun uit muziek of uit onze kinderen monden als ze zingen god is goed… wij wensen u en u allen hier een goed warm gezegend weekend toe. en truus, je bent een kanjer kan ik op maken uit je woorden krijg daarbij wel een warm gevoel.. lieve groetjes terug van ons allemaal

     21 februari 2014
  • m.

   Beste Truus, inderdaad zijn wij altijd maar geneigd meteen “goed” te zeggen als mensen vragen hoe het gaat, ook als het niet zo is. Maar het ligt er ook aan wie het vraagt, tegen de ene persoon ben je soms wat opener dan tegen de andere. Het is zo dat als je altijd zegt goed de mensen ook denken van o, het gaat wel goed maar als je open bent over je gevoel tref je misschien toch mensen die iets voor je kunnen betekenen. Als je zegt dat het iets minder gaat kun je vanzelf merken of ze openstaan voor de waarheid of dat het maar een vraag is waar ze eigenlijk geen antwoord op hoeven. Wie weet wor je toch een keer verrast door een reactie, je weet maar nooit. Vriendelijke Groet

   21 februari 2014
   • Truus

    Bedankt voor je begrip en ja er zijn mensen die het wel begrijpen maar die zijn schaars en die wil ik niet belasten.god zorgt voor ons allen dus ook voor mij.
    Hartelijke groet Truus.

    21 februari 2014
    • monique

     truus je belast mij niet hoor als ik je vraag hoe gaat het vandaag en je zou daar eerlijk antwoord op geven,, graag zelfs. en ik weet zeker dat god er voor je is!!! je bent volgens mij een geweldige vrouw,,wens je zijn warmte, zijn steun zijn nabijheid toe,, en echt hoor voel je welkom om eerlijk te zijn,, het zij hier als via een mail of facebook… mijn oma zei altijd als jij niet in de hemel kom nou dan is er voor mij helemaal geen plaats…. warme groet liefs van ons allemaal;;

     21 februari 2014
     • Truus.

      Dank Monique lief zo een mooi en oprecht antwoord en al ken ik je niet voel me sinds deze site waarop ik je tegenkwam verwant met je jij gaat door een diep dal en met troost die we elkaar bieden komen we stapje voor stapje verder.
      Laten we dit weekend een gebed voor elkaar aan god opdragen en onze vraag in zijn handen leggen.
      Liefs en een knuffel voor je kinderen.XX

      21 februari 2014
     • monique

      lieve truus ik ken u helemaal niet maar als ik mijn gevoel de vrije loop laat zie ik u voor me als een warme oudere vrouw,, het voelt goed, en de woorden die u schrijft uw kaarsjes die u brand voor mij of voor anderen komen binnen,, voelen verwand.. ik meen wat ik schrijf u bent welkom.. en ook al ben ik nog jong heb idd al veel mee gemaakt.. en nog zijn we er niet.. komen nog moeilijke dingen zaten aan, en het is idd heel donker geweest maar toch het zit niet in mij om depri te zijn of worden ik zie altijd wel een zon puntje alleen soms is dat nu ook niet aanwezig, ik zoek naar god dat is geen geheim ik wil god weer ontmoeten zoals ik vroeger zo vaak mocht doen,, en ik vind hier een heilige plek.. ik voel hier de rust vooral snachts als ik wakker ben en alles na lees wat er geschreven staat dan denk ik. dit voelt zo goed zo vebonden,, en soms heb je dat met mensen ik ben een gevoels mens en mijn gevoel heeft me eigenlijk nog nooit bedrogen,, daarom teer daarom leer daarom voel ik met mijn gevoel.. ik wil graag voor u een kaarsje aansteken doen we iedere avond, soms met naam soms gewoon anoniem.. bidden lukt nog niet zo goed.. het echte bidden, maar ik weet en ervaar dat dat hier in deze kerk wel wordt gedaan, ik denk aan u en ga zeker dit weekend kaarsjes aan steken, ook voor u lieve warme groetjes van ons maar ook van onze kinderen,,,,

      21 februari 2014
    • monique

     lieve truus gaat alles goed met u== ik heb al een paar dagen niets van u gelezen misschien gaat het me niets aan maar ik mis u, hoop dat alles goed mag gaan,, warme groetjes van ons allemaal..

     27 februari 2014
 3. m.

  de eenzaamheid, ze raakt je aan van tijd tot tijd…ik denk dat iedereen zich wel eens eenzaam voelt. Ik probeer te doen wat in mijn vermogen ligt om toch minstens enkele mensen die het moeilijk hebben of niet veel contacten hebben te steunen, al was het maar een kaarsje aansteken of reageren op “mijn kerk.” Als het iedereen lukt om rond zich heen te kijken en uit te zien naar mensen die eenzaam zijn of moeilijk hebben zal er een hoop minder eenzaamheid zijn. Je krijgt er vaak veel dankbaarheid voor terug en het is het beste medicijn tegen je eigen eenzaamheid. Ik kan ook veel plezier hebben uit leuke, toevallige ontmoetingen met mensen op straat of in de winkel of in de wachtkamer. Ik heb zelf regelmatig dat je dan hoffelijk bent of vriendelijk je hele leuke reacties kan hebben waarmee je dag niet
  meer stuk kan. Maar ja, zo is niet elke dag en soms kunnen de mensen je niet het gevoel geven er voor je te zijn. Na mindere tijden komen dan vanzelf weer wel eens betere tijden, soms is het leven net een soap serie….

  21 februari 2014
  • Fred Omvlee

   Je zegt het mooi. Dapper om aardigheid te delen. Daar wordt de wereld een stukje mooier van! Groet! Fred

   21 februari 2014
   • m.

    dank je ds. Fred, ja soms moet je een beetje dapper zijn, heb wel eens een gesprek met iemand aangeknoopt in de trein die heel de tijd strak langs me heen keek en een beetje nors maar toen ik begon over zijn boek was dat meteen weg, en hadden we toch een leuk gesprek!!

    21 februari 2014
 4. antonia Dupper

  Prachtig is het lied van Stef Blok over de eenzaamheid. Hij verblijft vaak in Zuid Afrika en vorig jaar maakte de Z. Afrikaanse zangeres Amanda Strijdom op zijn uitnodiging een toernee door Nederland. Een prachtig lied van haar is het Pelgrimsgebed. Elke keer word ik hierdoor weer ontroerd; misschien iets voor een lied op vrijdag.

  21 februari 2014
  • m.

   Ik kende die zangeres niet maar ze heeft een juweel van een stem
   dankie 😉

   21 februari 2014
   • antonia dupper

    leuk om te lezen dat iemand de stem van Amanda Strijdom ook zo mooi vindt. Via you tube is het lied Pelgrimsgebed te zien met prachtige beelden. Baie dankie.

    22 februari 2014

Reacties zijn gesloten.