Stel, God is die onbekende in de bus…

Stel, God is die onbekende in de bus…

15 november 2015 0

Het is het refrein van het lied ‘One of us’ van Joan Osborne. Ik heb het altijd meegezongen, in de auto, in de kroeg of waar ik het ook hoorde. Vorige week had ik het ineens in mijn hoofd en heb ik de tekst er eens bij gepakt. Ik neem je graag mee in mijn overdenking over het nummer.

If God had a name, what would it be?
And would you call it to his face
If you were faced with him in all his glory?
What would you ask if you had just one question?

Wie is God voor jou?

God krijgt in de Bijbel vele namen, allemaal hebben ze een andere lading, een andere betekenis. Eigenlijk voor ieder wat wils: God de redder, God de trooster, de raadsman. God kan precies zijn wat jij nodig hebt. Ondanks alle grootsheid die hij is, wil hij zijn wat jij nodig hebt.

Yeah, yeah, God is great
Yeah, yeah, God is good
Yeah, yeah, yeah yeah yeah

‘Ja, God is geweldig, God is groot!’ Of ‘Ja, ja God is geweldig…het zal wel.’ Het kan allebei, je mag twijfelen.

What if God was one of us?
Just a slob like one of us?
Just a stranger on the bus
Trying to make his way home

Bedenken dat God niets meer of minder is dan wij zelf, gewoontjes, een onbekende die je tegenkomt in de bus. Het klinkt misschien spottend. De grote God neerzetten als mens, een schooier… Maar ik hoor er een omschrijving van Jezus in, van wie in de Bijbel werd gezegd dat hij niet opvallend was, een gewoon mens, zoals wij. Die alles meemaakte wat wij ook meemaken, alle zorgen, pijn en zwoegen.
One of Us_FB
Is het lied geschreven als een getuigenis van wie God is? Of is het een twijfellied of misschien zelfs een soort parodie? Je kunt het er allemaal in horen. De liedschrijver, Eric Brazillian, is niet religieus zegt hij zelf. Hij heeft het geschreven als what if-nummer, wat als hij God zou ontmoeten, of een alien, of…-
Hoe het ook geschreven is, ik vind het een prachtig nummer. Want het zegt mij zoveel over wie God is. Toch kan je erin horen wat bij jou past, het geeft ruimte voor jouw invulling van God. Welke naam zou jij God geven? En durf je die naar hem uit te spreken?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Geesje Jaakke-den Toonder
Geesje Jaakke-den Toonder