Ontwikkel jezelf niet kapot: stilte als medicijn

Burn-out is inmiddels een beroepsziekte van formaat. We werken minder, maar voelen ons opgejaagder dan ooit. Hoe ontkom je aan de ratrace en kun je leven en werken zonder opgebrand te raken? Stiltetrainer Mirjam van der Vegt geeft je drie gedachten om mee te spelen.

Minder werken en je toch opgejaagder voelen dan ooit? Het Sociaal Cultureel Planbureau concludeerde enkele jaren geleden al dat we ons steeds onrustiger voelen.* Opgejaagd op je werk en opgejaagd in je vrije tijd, misschien herken je dat wel. Wanneer was het voor het laatst dat jij je nu echt stierlijk verveelde en dat gewoon zo liet?

Maar nee, je moet dóór – jezelf ontwikkelen, verbeteren. Met ontwikkelen is niets mis, zolang er ook maar stilte is. De meeste groei ontstaat in stilte; het heeft leven al zoveel in zich voordat jij er iets van ‘maakt’. Stilte is voor de geest wat slaap is voor het lichaam. Het zet alles steeds weer in het juiste perspectief. ‘Schenk mij ruimte als ik belaagd word,’ roept David in de Psalmen in de Bijbel. In die ruimte ontdekt hij zijn vergankelijkheid en weet hij zich weer afhankelijk van God. Wie stilte zoekt, vind wat is verloren. Stilte is vaak enorm confronterend; het confronteert je met het ‘wilde’ van het leven. Maar daar is wel waar de creatie zit. Om met woorden van Thomas Mann te spreken: eenzaamheid maakt het originele in ons los en bereidt de weg naar vreemde en gevaarlijke schoonheid. De wereld heeft behoefte aan jouw gevaarlijke schoonheid! 

Daarom drie reflecties, noem het mijmeringen. Niet om je te ontwikkelen, maar om je mee te vervelen. Wandel met ze, oefen ze, vertel ze, lach erover, speel ermee. 

1. Ga wandelen en ontdek dit gedicht

Ontdek dit gedicht van Leonard Nolens al wandelend

Vertraag

Vertraag je stap

Stap trager dan je hartslag vraagt

Verlangzaam 

Verlangzaam je verlangen

En verdwijn met mate

Neem niet je tijd 

En laat de tijd je nemen

Laat

2.  Ga vandaag drie keer per dag op je handen zitten

En luister waar je eigenlijk wilde spreken. Merk op wat er gebeurt.

3. Er komt zoveel tekst op je af. Welke teksten wil jij echt verinnerlijken?

Kies deze week één tekst. Leg hem ergens open neer. Laat de woorden landen en wortelen in je hart.  Een prachtige methode om dit praktisch te maken is de Lectio Divina uit de kloostertraditie. Je mediteert dan met een tekst (vaak uit de Bijbel) volgens een vaste methode van stilstaan, luisteren en ontvankelijkheid.

Download hier een stramien van de Lectio Divina, vormgegeven op een Stilteposter. Je ontvangt dan meteen ook ander gratis materiaal om je aan te moedigen stilte een plek te geven in je leven.

Deze blog is geschreven door Mirjam van der Vegt. Ze is stiltetrainer en auteur. Ze schreef de bekende Stiltelijn, waarvan er in totaal al meer dan 50.000 exemplaren werden verkocht. Ook geeft ze retraites en online trainingen om stilte onderdeel te laten worden van je leven. 

*SCP, Met het oog op de tijd, 2013 en Lekker vrij, 2016.
Beeld: Bemind fotografie. 

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Stilte en persoonlijke groei
23 juni 2020
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief