Theater over wat we onze generatie nalaten 

Theater over wat we onze generatie nalaten 

28 november 2019 0

Eén keer per maand lees, hoor of zie je op Mijnkerk over kunst en cultuur. Theater, muziek, beeldende kunst, dans, musea, exposities, workshops. Kunst kan ons beroeren, opschudden, ontroeren, wakker schudden of simpelweg laten genieten.

Zo ook bij de theatervoorstelling die ik afgelopen vrijdag bezocht. ‘What we leave behind’ van maker Davy Pieters, in theater Utrecht. Het was een hele energieke voorstelling zonder woorden. Met 16 acteurs, die afwisselend als één organisme bewogen, stil stonden, zongen en dan weer als individuen speelden. Abstractie waar het realisme doorheen werd gefilterd.

Bekijk hier de trailer. De tekst gaat verder na het filmpje. 

Effect van onze daden

Op een hele beeldende en poëtische manier werd het helder wat de maker wil overbrengen. Dat grote veranderingen vaak diepe wortels in het verleden hebben. Dat we vaak veel later pas het effect van onze daden zien. Om de toekomst helder te zien, moeten we achterom kijken. En daarvan leren.

Afbeelding van de flyer, de tekst gaat verder na de afbeelding. 

Niets is maakbaar 

Een hossende massa waar het individu zich doorheen worstelt. Een revolutie ontwaart zich voor je ogen door een paar rebellen tegen een stilstaande groep ordebewakers. Een speler die een kleimassa wordt en wordt gekneed, gemaakt, gecontroleerd. En dan een hele groep wassen beelden, die worden neergezet en dan langzaam weer gaan bewegen. Alsof ze ermee wil zeggen, dat alles organisch is en niets maakbaar of statisch.

We hebben de aarde uitgeput

Ik moest vooral denken aan het milieu. Natuurlijk omdat het nu zo in het nieuws is. We worden met onze neus op de feiten gedrukt. Hoe we wilden dat alles maakbaar was. Hoe we alles wilden controleren. Maar dat we daarmee de aarde hebben uitgeput. De signalen negerend. Pas als het echt consequenties heeft voor ons eigen leven, gaan onze ogen open. Hoe we nu gedwongen worden om stil te staan. Achterom te kijken. 

De bijbel en kunst

Zoals Jezus en de profeten vóór hem ons de ogen openden. Met visioenen, feedback op ons eigen gedrag, waar verandering mogelijk is of zelfs noodzakelijk. Ik zie hoe universeel de woorden uit de bijbel zijn en hoe ze nog steeds wortel schieten. Het vraagt vaak wel een creatieve geest, om door de oude taal heen te prikken. Zo kan hedendaagse kunst ons ook de ogen openen. Geweldig hoe Pieters met de voorstelling bewustwording teweeg brengt. Zonder moraal of een waterval aan woorden, maar door het in beelden uit te drukken. 

 

Er is zoveel mooi aanbod op theatergebied. Gaan jullie wel eens naar een theater? Hebben jullie nog andere goede tips? Laat het weten in de comments!

  • Soortgelijke beeldende theatergroepen: goldenpalace.nl, bambie.nu, schweigman.org, collectiefhetparadijs.nl

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Rebecca Schoon
Rebecca Schoon