Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier over persoonlijke groei

Theoloog des Vaderlands Thomas Quartier over persoonlijke groei

29 november 2021 0

Een monnik uit de Benedictijnse kloosterorde als theoloog des vaderlands. Dat is Thomas Quartier geworden. Gisteren werd de benoeming bekend gemaakt in het televisieprogramma Jacobine op 2. Wat is voor deze erudiete monnik persoonlijke groei?

Theoloog des vaderlands?

De theoloog des vaderlands is een initiatief van dagblad Trouw, de EO en KRO-NCRV, uitgevers, theologisch faculteiten en hogescholen. De theoloog die verdienstelijk maakt in het publieke debat, ontvangt de titel met de opdracht het daarop volgende jaar ambassadeur te zijn van de theologie in Nederland.

Onverwacht radicaal geluid

Thomas Quartier is de elfde Theoloog des Vaderlands. Hij is hoogleraar Liturgiewetenschap aan de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiestudies van de Radboud Universiteit waar hij sinds 1999 werkzaam is. Verder is hij als monnik verbonden aan de Keizersabdij in Leuven.

In zijn publieke optredens en in zijn academische werk is Quartier dan ook een pleitbezorger voor de monastieke traditie. In het interview met presentator Jacobine Geel zegt hij daarover het volgende: “Vanuit het klooster wil ik proberen onverwachte, misschien wel radicale geluiden te laten horen.” En: “Als ik kijk naar de vermoeidheid die in de samenleving ontstaat door corona, dan kan ik als monnik wel een spiegel zijn.”

Profetenstemmen

De nieuwe Theoloog des Vaderlands gaat een project uitwerken waarmee hij  theologie voor het voetlicht brengt. Het project van Thomas Quartier zal de titel Profetenstemmen dragen en een kruisbestuiving vormen tussen Bijbelse bronnen, hedendaagse literatuur en muziek, als samenwerking tussen schrijvers, musici en theologen in het theater.

Zoekende monnik naar persoonlijke groei

Profestenstemmen kan een groeidiamant zijn. De monnik Thomas Quartier zegt zich nadrukkelijk te willen gaan mengen in het maatschappelijke debat. Zo sprak Sjoerd Muller vorig jaar met broeder Thomas over persoonlijke groei. Hij noemt zichzelf een permanente zoeker.

Bij persoonlijke groei gaat het vaak over je loopbaan of promotie maken. Daar denkt Quartier anders over. “Persoonlijke groei is voor mij niet dat je alle opties open houdt, zeker niet. Het is ook niet dat je achter de feiten van je leven aanloopt. Je moet werk maken van een houding dat je, wat er ook gebeurt in je leven, daarmee om weet te gaan.”

Persoonlijke groei

‘Persoonlijke groei gaat voor een groot deel over het maken van keuzes’. Het klooster helpt Thomas Quartier als er beslissingen genomen moeten worden. Dat doet hij door niet snel uit de bocht te vliegen. “Ik ben door het klooster meer in balans. Het is een verankering doordat je bereid bent een levensvorm te kiezen.”

(fotocredits: Martje van der Heijden/KRO-NCRV)

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl