Thuis als Reisgenoot | deel 2

Thuis als Reisgenoot | deel 2

24 september 2020 1

De bijbel staat vol met verhalen van mensen onderweg, zo was te lezen in deel 1 van de blog ‘Thuis als Reisgenoot’. 

Hoe werkt dat nu en hoe werkt dat voor jou?

Maar hoe werkt dat eigenlijk in onze tijd? Het is best ingewikkeld om “vreemdeling” te zijn zoals de bijbel en de vroege christenen dit zagen. Daarom enkele tips:

  1. Stel jezelf de vraag wat “bezit” eigenlijk is.
    In de bijbel is alles het bezit van God. Wij lenen het slechts even van Hem. Dit heeft te maken met het misbruik van bezit. Je zegt dat snel: “ik heb hier recht op”. De machten in de bijbel delen de wereld snel op in “haves” en “have-nots”. Als je stelt dat je recht op bezit hebt dat sluit je jezelf meestal snel aan bij de “haves” en tegenover de “have-nots”. 
  2. Geef veel weg, wees gastvrij.
    Je bent op aarde om anderen tot zegen te zijn. Het weggeven van wat je heb gekregen maakt je tot een zegenend mens. 
  3. Maak zo weinig mogelijk schulden.
    Schulden zoals hypotheken zijn als financieel product niet zo duurzaam. Het geld van hypotheken worden in de financiële markt ingezet om te investeren in heel veel andere sectoren. Soms dienen die investeringen niet het goede leven. Wees dus kritisch op de verstrekker van je hypotheek en ga niet voor het hoogste rendement en dus de goedkoopste lening. Iemand anders betaald dan vaak de prijs. Schulden zorgen er ook voor dat je hard moet werken. Wil je vrij zijn, vrijwilligerswerk kunnen doen of niet aan een rat-race mee willen doen dat is het belangrijk geen schulden te maken die je te slaaf maken van een bepaalde baan.
  4. Waar ga je wonen?
    Meestal zoeken we snel naar een makkelijker, mooier, grote huis in een betere wijk met veel rust of juist cultuur. Toch zou je jezelf ook af mogen vragen: “Voor wie zou ik er kunnen zijn?”. De plaats waar je woont is voor een deel bepalend welke relaties je aangaat, waar je je geld uitgeeft, waar je vrijwilligerswerk kunt doen. Is je woonplek dus een een keuze uit luxe of uit roeping?
  5. Wat koop je voor je nieuwe huis?
    Ook hier heb je alternatieven. Ga je voor een nieuwe en dure inbouwkeuken en luxe meubelen? Of kijk je ook naar 2ehands, marktplaats en kringloopwinkels? Als je even zoekt je ook een fantastische plekje maken met 2e hands spullen. Ook dit is waardevol voor een goed en duurzaam leven.
  6. Verhuis je vanwege de kerk of een christelijke omgeving?
    Misschien is dit goed, maar vraag jezelf ook hier af of je geroepen bent om als christenen bij elkaar te wonen of dat je geroepen bent om er te zijn voor anderen. 
  7. Als je gaat verhuizen dan verander je vaak ook van kerk. Misschien is een verhuizing wel een goed moment om hierover na te denken. Zo kun je ook een huisgemeente of pioniersplek beginnen of je er bij aansluiten. Kies niet automatisch de kerk met de meeste leeftijdgenoten, de grootste kindernevendienst of jeugdclub. Stel jezelf ook hier de vraag: waartoe ben ik geroepen?

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Gastblogger
MijnKerk.nl
Een reactie op “Thuis als Reisgenoot | deel 2
  1. Chris Blij

    Waar mijn talenten en de behoeften in de wereld elkaar kruizen, daar ligt mijn roeping. We zijn hier op aarde om er met elkaar en voor elkaar te zijn.

    25 september 2020

Reacties zijn gesloten.