Tijd voor een gesprek over het maandelijks taboe

Tijd voor een gesprek over het maandelijks taboe

20 juli 2019 3

“Mam, is het vervelend om ongesteld te zijn?” Het zat er een keer aan te komen, natuurlijk, een vraag in die richting van mijn dochter van tien. Ik ben er ook blij om dat ze het vraagt en doe er ook niet moeilijk over, maar toch weet ik niet helemaal goed wat ik ermee aan moet. Want hoe vertel je je kind dat ze haar halve leven maandelijks last heeft van klachten, die erbij horen, maar waar je verder niet over praat?

Want zo is het toch? Afgelopen voorjaar toonde een onderzoek nog aan dat maar liefst een derde van de vrouwen zoveel last heeft van de menstruatie dat ze er niet door kunnen functioneren. Maar ze praten er niet over!

Eufemismen

We zijn wel goed in het verzinnen van termen waarmee we de maandelijkse periode aanduiden. Zelfs in een artikel over het taboe komen ze voorbij: ‘maandelijkse sores’, ‘die tijd van de maand’, maar ook de frivolere: ‘de schilders binnenlaten’ of een ‘ketchupweek hebben’. Het blijkt dat er wereldwijd vijfduizend eufemismen zijn voor menstruatie. Dat allemaal om te voorkomen dat we moeten zeggen wat er echt is.

Vervelend

En ik doe er zelf helemaal aan mee. Want wat heb ik lang geaarzeld en zitten dubben of ik hierover wel zou willen schrijven. Maar nu ik zo goed als in de overgang ben en de visite steeds minder vaak langs komt (dat is mijn bedekte term 😉) en mijn dochters juist aan het begin staan van hun vruchtbare leven, moet het er maar eens uit. Want ja!, het is vervelend om ongesteld te zijn!

Vies

En dat was ook mijn antwoord aan mijn jongste dochter. Ze had al zo’n vermoeden en ook onze andere dochter heeft al wel in de gaten dat het geen maandelijks feestje zal zijn. Daarnaast heb ik ze ook uitgelegd dat we nog van geluk mogen spreken. We hebben het in ons land dan misschien over een taboe, maar in vele andere (ontwikkelings-) landen zijn er nog steeds mythes en onwetendheid en worden ongestelde meisjes als vies gezien.

Emoji

We hebben afgesproken dat we er in ieder geval thuis gewoon over praten. Dat ze alle vragen stellen die ze hebben en dat we er zoveel als mogelijk aan zullen doen om het ‘normaal’ te laten verlopen. En ik zag tot mijn verbazing dat er zelfs een ‘ongesteldheidsemoji’ is gemaakt om het taboe te doorbreken. Nou heb ik door al mijn emoji’s heen gescrolld, maar ben hem niet tegen gekomen. Hebben jullie hem wel? Nou ja, waarschijnlijk willen mijn dochters hem toch niet gebruiken: “Mahaam, doe normaal!”

 

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Marleen Samplonius-Ottens
Marleen Samplonius-Ottens
3 reacties op “Tijd voor een gesprek over het maandelijks taboe
 1. Mar

  kPNI en orthomoleculaire wetenschap zijn heel interessant. Er is veel invloed op hormonen door voeding, beweging, leefstijl of stress.
  Ik denk dus dat er best wel wat invloed op uit te oefenen is om meer in balans te blijven. Als je je hierin verdiept kan je daar wel je voordeel mee doen. Ik hoop dat de meisjes van tegenwoordig hier wat mee kunnen want bv pms kan een grote impact op je leven hebben

  20 juli 2019
 2. Tineke

  Ik heb voor mij en mijn dochter gebak bij de bakker gehaald. Zodat ook het bijzondere van dit moment – je bent nu groter aan het worden – te markeren.
  En hier is het onderwerp absoluut geen taboe.

  20 juli 2019
 3. Netty van der Deen

  Vroeger werd er nooit over gepraat. Ik vind het heel goed van je, dit ter sprake te brengen. Hier is het onderwerp ook niet taboe.

  22 juli 2019

Reacties zijn gesloten.