Tijd voor een nieuwer liedboek?

Tijd voor een nieuwer liedboek?

21 september 2019 4

Het klinkt vreemd en hoe het komt weet ik niet, maar soms begin ik thuis vanuit het niets opeens keihard “Dank U voor deze nieuwe morgen” te zingen. Of (erger nog) uit volle borst de gedrochtelijke zin “Z’offerden ootmoediglijk mirr’, wierook ende goud”.  Dat levert naast een boel verwensingen in de huiselijke kring ook vragende blikken op van mijn kinderen. Ootmoediglijk? Mirr? Waar heeft die man het over? En inderdaad, denk ik vervolgens, waar heb ik het over?

Discussies over kerkliederen zijn al zo oud als het kerklied zelf. Bij verschijning was ik enthousiast over het nieuwe liedboek, al plaatste ik wel kanttekeningen. Zo luidt de ondertitel van de bundel “Zingen en bidden in huis en kerk”. Nu kan ik me schromelijk vergissen, maar mensen die thuis uit het nieuwe liedboek zingen (anders dan die losse kreten zoals in mijn inleiding) ben ik in mijn acht jaar als predikant nog niet tegengekomen. Om het liedboek interculturele allure te geven (alsof het gros van de kerken niet roomblank en vergrijsd is) zijn er ook een aantal anderstalige liederen toegevoegd. “In der welt habt Ihr Angst”, “Masithi Amen” en “Dans nos obscurité’ zullen ongetwijfeld goed bedoeld zijn, in een kerkdienst hoor ik ze niet. En ook met het grote aanbod kyrie’s en halleluja’s kan men in kerken zonder geoefende voorzanger vrijwel niets.

In mijn eigen gemeente is men al jaren geleden overgestapt op de beamer. Een liedboek wordt niet meer naar de kerk meegenomen en in menig huiskamer verdwijnt ‘ie in de boekenkast. Dat vind ik jammer, want voor mij blijft een fysiek liedboek iets aantrekkelijks hebben. Of is dat achterhaald in dit digitale tijdperk? Maar ik merk aan alles dat de liederen in het liedboek steeds minder aansluiten bij de huidige tijd. En die kloof wordt razendsnel groter. Van lieverlee laat men in kerken andere bundels aanrukken: Hemelhoog bijvoorbeeld, maar vooral ook Opwekking. Waar je dan weer eigenlijk een goede band voor nodig hebt om het fatsoenlijk uit te voeren. En al doende is het nieuwe liedboek feitelijk alweer achterhaald.

In kerken is zingen van levensbelang. Veel mensen komen niet naar de kerk voor een preek of voor de koffie na afloop, maar om eens in de week alles lekker van zich af te zingen. En zeg nu eerlijk: waar wordt buiten de kerk nog gezamenlijk gezongen? Ik pleit naast de papieren versie graag voor een digitaal liedboek, iets dat met alle kerktelefoons en internetdiensten realiseerbaar moet zijn. Zo’n digitaal liedboek is ook sneller aan te vullen met nieuwe liederen die beter aansluiten bij andere doelgroepen. Liederen die je verder helpen, die je geloof en je gevoel verklanken, die iets ontsluiten van het geloofsgeheim. En dan dus daadwerkelijk thuis te horen, of onderweg op je mobiel.

Lieve kerken: zet het kerklied eens grootschalig op de agenda, naast alle discussies over homohuwelijken, pioniersplekken en kerkkrimp.
Want niets zet een mens zo in beweging dan muziek. En uit die schat kan de kerk rijkelijk putten.

Wat is jouw favoriete kerklied? En welke rol speelt muziek in jouw geloofsleven?

 

fotocredit: EO Nederland Zingt

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Sjoerd Muller
Sjoerd Muller
4 reacties op “Tijd voor een nieuwer liedboek?
 1. Anton

  HEER’, ai, maak mij Uwe wegen,
  Door Uw woord en Geest, bekend;
  Leer mij, hoe die zijn gelegen,
  En waarheen G’ Uw treden wendt;
  Leid mij in Uw waarheid; leer
  IJv’rig mij Uw wet betrachten;
  Want Gij zijt mijn heil, o Heer’!
  ‘k Blijf U al den dag verwachten.

  Hoe meer we ons inspannen Gods woord begrijpelijk te maken in onze taal, hoe meer verlating van dat woord wordt geconstateerd.

  Hoe komt dat?

  Gods Geest gaat er niet in mee!

  22 september 2019
 2. Cornelis Visser

  Een kanttekening bij een kanttekening. Bij ons in de Zaanstreek wordt het lied ‘Dans nos obscurité’ al jaren en jaren gezongen (is niet meer weg te denken uit de Paaswake b.v. als alle kaarsen worden ontstoken). En het Zuid-Afrikaanse lied Masithi Amen is heel erg simpel en geeft heel veel plezier bij het zingen. Ja, je moet het even instuderen. Maar is prachtig bij b.v. een zondag Werelddiakonaat. Cornelis Visser (predikant in Westzaan)

  23 september 2019
 3. Marij-ke

  Lied 839.

  De heer van de dans

  Ik danste die morgen toen de schepping begon.
  Ik leidde de dans van de sterren, maan en zon.
  De golvende velden en de deinende zee
  en alles wat ademt, danste mee.

  Refrein:Dans dan en doe maar mee met mij
  Ik ben de Heer van de dans, zegt Hij.
  Ik ga je voor, dus doe maar mee met Mij,
  want ik ben de Heer van de dans, zegt Hij.

  De dans werd vergeten hen het ritme verstoord.
  Het lied van de schepping werd zelden nog gehoord.
  Ik kwam naar de aarde voor een nieuw begin.
  In Bethlehem zette de dans weer in.

  Ik danste voor blinden die Mij riepen om licht.
  Ik gaf aan verschopten een naam en een gezicht.
  Ik danste voor kinderen, de koning te rijk.
  Ik danste het lied van gerechtigheid.

  De dans leek te sterven, maar ik deelde het brood
  en danste uit liefde veel sterker dan de dood.
  Ik zal in jouw leven als je meedanst met mij
  om vrede voor heel de schepping, zegt Hij

  23 september 2019
 4. Alice van Halsema

  Heel herkenbaar, dat er veel in het nieuwe liedboek staat, dat niet te doen is zonder cantor/cantorij. Mooie teksten, maar…. Het zou al mooi zijn als er van een aantal liederen alternatieve melodieen zouden komen, die wél te zingen zijn zonder cantor/cantorij.

  28 september 2019

Reacties zijn gesloten.