Tijd voor rust! 5 tips voor een diepere rust

Tijd voor rust! 5 tips voor een diepere rust

5 mei 2021 0

In de derde aflevering van Diep is de hoogzwangere energieke alles-kunner (vloggen, cabaret, zingen etc) Nienke Plas aan de beurt. Ik heb haar wel eens een tijdje gevolgd en ik vind haar hilarisch. Ze is zo recht voor z’n raap en laat het echte leven zien. Opvallend is haar tomeloze energie. Maar daar blijken dus ook wel eens scheurtjes in te komen. In alle drukte verlangt ze naar rust in haar hoofd. 

De onrust van Nienke van der Plas

Zowel de mindgym coach Wouter de Jong als spiritueel coach Mirjam van der Vegt proberen het via de relativering. Wouter vraagt of ze zich wil voorstellen dat alles voorbij gaat. Wat ze zou doen als ze nog een jaar te leven had, een maand, een dag, een uur. En Mirjam leest uit Prediker voor: “Voor alles is een tijd. Er is een tijd van omhelzen en een tijd van afweren. Er is een tijd van … etc.”. Het maakt haar bewuster en het relativeert alles wat nu zo belangrijk lijkt in haar carrière. In de loop van de avond verandert haar vraag. Ze bedenkt zich dat ze wel wéét wat ze moet doen om te ontspannen, maar ze vraagt zich af waarom ze het zo weinig doet? In de sessie met de lichaamstherapeut Anushka Wardenaar wordt duidelijk dat de onrust uit haar jeugd komt en dat het in je lijf gaat zitten. 

Onrust als rusteloze golven in mijn lijf

In een half uur kan zo’n mega vraag als, hoe vind ik rust, niet beantwoord worden. Ik hunker eigenlijk naar meer antwoorden na deze aflevering. Ik herken me in haar. Ik ken de modus van de onrust, waarin ik steeds maar nuttig wil zijn. Het lukt dan niet om terecht te komen in ‘even helemaal niets (hoeven) doen’. De onrust in mijn lijf lijkt dan op constant bewegende golven die niet rustig gaan kabbelen. Woelige baren. “Ik heb nu net even tijd om de was op te hangen”, “Zometeen even een spelletje met de kinderen doen”, “Oh, in dat uurtje kan ik precies nog even mijn werk afmaken”, “Oh ja, ik wou dat boek nog bestellen en dan kan ik meteen een cadeautje kopen voor die en die”. En als ik in die onrust zit, kies ik als ontspanning algauw voor een avondje netflixen. Dan kan ik alles echt even uitschakelen. Ik wil daar niet ook nog een schuldgevoel over krijgen: ik gun mezelf best af en toe een avondje bingwatchen. Toch weet ik dat ik voor een werkelijk tot rust komen iets anders nodig heb. Herken je dat? 

Manieren om tot rust te komen

Inmiddels weet ik na 45 levensjaren dat er een aantal manieren zijn om me tot een diepere rust te brengen. Ik begin bij de meest laagdrempelige en eindig bij de meest hoogdrempelige. Daarmee bedoel ik dat ik me er moeilijker toe kan zetten in de drukkere periodes. Maar de meest hoogdrempelige zijn wel de meest effectieve. Ze worden noodzakelijk als ik er echt doorheen zit. 

1. Een fijne roman lezen

De ene keer een pageturner, de andere keer een heel zacht en rustig lezend boek. Als het maar geen tv is. Lezen doe je op je eigen tempo en je hebt er je eigen beelden bij. Hoe spannend het ook is, je maakt het in je hoofd en je lijf zo spannend als je aankan. Je wordt er minder door overweldigd en je kunt zo nu en dan tussendoor even voor je uit mijmeren.

2. Wandelen of yoga

Hier ga ik regelmatiger door ademhalen, het haalt me uit mijn hoofd, de onrust blijft niet op één plek zitten maar kan al bewegend verdwijnen en alles gaat meer stromen. Ik zit minder vast. Anselm Grün schrijft in zijn boekje ‘Innerlijke rust’: “De oude monniken weten dat het soms helemaal niet helpt als we gaan zitten mediteren. (…) Als we te onrustig zijn, is het beter de onrust eerst te verdrijven door een lange wandeling of een veldloop.” (blz. 94) 

3. Lichaamsscan

Als ik slecht slaap en mijn lichaam daardoor gespannen blijft is dit voor mij de enige manier om mijn lichaam te laten ontspannen en heel diep te gaan gapen. Iedere keer weer. In een audio-opname spreekt iemand heel rustig, focust op je ademhaling en leidt je langs alle lichaamsdelen, om daar even met je aandacht te zijn. Je vindt de scan op meditatie apps, op internet, eigenlijk overal. 

4. Geleide meditatie

Het voordeel van een geleide meditatie is dat het je helpt je telkens terugkerende onrustige gedachten even los te laten. De meditatie coach vertelt je dat het heel menselijk is dat die gedachten steeds terugkomen en dat je er mild naar mag zijn. Laat ze maar komen en laat ze dan ook weer los, als langs waaiende wolken. Elke geleide meditatie is weer anders. Soms stel je je voor dat je, al zittend, een berg bent of een boom, stevig en geaard, met alle seizoenen die langs je heen gaan. Soms mag je even verkeren in het zand met de zon op je lijf. Spanningen rollen mijn lijf uit. Wat verbeelding, ademhaling en concentratie al niet kunnen doen. 

5. Bidden

Bidden is voor mij, stil worden voor God. Het mooiste is als ik dan één of meerdere van de voorgaande oefeningen al gedaan heb. Dan is de ergste, meest lawaaierige onrust al uit mijn lijf. Zoals Nienke al ervaarde dat ze de onrust alleen kon bedwingen door juist te blijven bewegen. Maar dat is niet blijvend. Onrust verdwijnt pas als je het aankijkt. Zoals je een kind aanspreekt: “Ben je zo onrustig? Wat vervelend.” Laat de golf maar komen. Het mag er zijn. Alles gaat voorbij. Dat vertrouwen. En dan noem ik het bidden. Voor mij is dat: mijn onrust neerleggen bij God. Grün schrijft: “Augustinus gelooft dat alleen God ons kan helpen ons diepste verlangen te vervullen. Het is het verlangen naar waarlijk thuis-zijn, naar absolute liefde en naar absolute geborgenheid. (…) In dit verlangen merken wij dat er in ons een kern aanwezig is die deze wereld overstijgt. (…) En alles wordt daarmee relatief”. 

Misschien is dit het relativeren wat de coaches in Diep bedoelden. Maar daar kom je niet zomaar. Ik kom er vaak pas als ik een hele dag de tijd neem. Ik maak een dagritme zoals in een klooster met tijden van spiritueel lezen, van slapen, van wandelen, van in de tuin werken en van bidden. Langzaam kom ik dan tot een diepe rust.

Hoe is dat voor jou?

close

Tips en inspiratie in je mailbox?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week inspiratie voor geloof en zingeving in je dagelijks leven.

Rebecca Schoon
Rebecca Schoon