5 tips tegen kerststress

Kerst is een prachtig tijd en een tijd waarin veel moet gebeuren. Kerstdiners, kerstversiering, bezoekjes, kerstkaarten versturen. Voor veel mensen is het ook nog een extra drukke tijd op werk. Hoe kan jij van deze kerst genieten zonder kerststress? Ik geef je 5 tips. 

1. Geniet

Een perfecte kerst bestaat niet. Jezus zelf werd geboren in een situatie die juist niet perfect was. In een stal, liggend in een kribbe, met herders erbij – de outcasts van die tijd. Misschien is het feest van kerst wel bedoeld om niet perfect te zijn. Als dat zo is, dan mag kerst ook wat minder gelikt zijn voor jou. Laat het feest gebeuren en geniet ervan.

2. Hou het eenvoudig

Wil je iets maken voor het eten of de borrel? Hou het eenvoudig en kies iets dat je goed kunt maken. Ga niet plotseling allerlei nieuwe recepten maken, tenzij je dat leuk vindt natuurlijk. Als je geen stress wilt is dit niet de tijd om allerlei nieuwe dingen te gaan proberen. Hou het eenvoudig en overzichtelijk voor jezelf.

3. Being Before Doing

In plaats van alle dingen die moeten gebeuren af te rennen, kun je ook eerst een stap terug nemen. Hoe wil jij zelf deze kerst ervaren? Hoe wil je zijn? Ontspannen? Vrolijk? Open? Kies van tevoren hoe je de dagen van kerst wilt ervaren en vorm de dingen die je doet daarnaar. 

4. Zie het in de juiste verhouding

Kerst is het feest van vrede op aarde. Het kan helpen om je dat te blijven realiseren. We vieren dat God zelf met ons was en is, ook met jou. De rest is mooi, maar is er later bij gekomen. Dat kan helpen alles in de juiste verhouding te zien. 

5. Doe iets wat bij jou past

Laat je niet teveel leiden door wat er verwacht wordt. Er zijn geen vaste regels om kerst te vieren. Wil jij graag iets doen wat jij fijn vindt? Bijvoorbeeld een boswandeling maken plaats van het jaarlijkse kerstcircus? Stel dat voor aan de mensen met wie je het viert. Neem zelf de regie en doe iets wat bij jou past.

 

Hoe voorkom jij kerststress? Laat het ons weten in de reacties. 

 

Deel dit verhaal:
Niels Gillebaard

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
12 december 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief