MENUMENU

6 dingen om los te laten

Je voelt je vaak gelukkiger als je dingen kunt loslaten. Van deze zes dingen wil je vandaag nog af.

1. Je wantrouwen

Vertrouwen hebben in het leven is een oefening. Dominee Niels: “In tijden van storm mag je beseffen: heb vertrouwen, het komt goed”.

2. Je kwetsbaarheid

We kunnen zelfbewust en vrolijk door de wereld gaan, toch is elk mens kwetsbaar. De doop helpt om door het water te gaan en samen met Jezus weer op te staan en te leven.

3. Je onzekerheid 

We weten niet altijd wat er op ons pad komt. Het leven is niet maakbaar en met God is het ook afwachten en improviseren. Bij Geesje geeft haar geloof houvast bij onzekerheid.  Soms kun je onzeker worden als je je droom moet opgeven. Maar loslaten geeft ook nieuwe kansen. Zo schreef dominee Otto: “Wie zijn droom verliest zal hem behouden. Wie alles doet om zijn droom te behouden, zal hem verliezen.


4. Je verdriet

We leven in een tijd waarin falen een vies woord is. Alles moet lukken, of er in ieder geval van de buitenkant gelikt uitzien. Je kwetsbaarheid of je littekens horen op de achtergrond. Maar die tegenslag hoort wel bij je leven. Sterker nog: het vormt en veredelt je. Volgens dominee Sjoerd word je juist gevormd door je verdrietLoslaten is heel moeilijk als een dierbare is overleden en er nooit meer kan zijn. Rebecca schrijft hoe ze de stem van haar moeder blijft horen, haar handen voelen en hoe haar onvoorwaardelijkheid bij haar blijft en stabiliteit geeftMarleen schrijft hoe pijnlijk het is als je zoon niet meer thuis kan wonen.

5. Je hoge eisen

Wij leggen de lat hoog, voor anderen zeker, maar voor onszelf ook. Zou God dat dan niet ook doen? Anders komt er toch nooit iets van terecht? Volgens dominee Otto stelt God helemaal geen eisen

6. Je bezorgdheid

Je kinderen wil je niet loslaten, daarom zingt Geesje regelmatig: “Can´t hold them back anymore”. Als curlingouder slaan we er soms een beetje in door en we moeten kinderen zeker de ruimte geven om zich te ontwikkelen . Soms worden we gedwongen om te kiezen wat we op een bepaald moment loslaten. Kies je voor een (ziek) kind, of voor de afspraken die staan in je agenda?

Loslaten is moeilijk, maar soms is ergens aan vasthouden ook goed en misschien nog wel beter. 

Wat vind jij moeilijk om los te laten? En hoe doe je dat?

 

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
25 februari 2019
Kaarsjes:
 •  

  mijn grote liefde

  dat wij samenkomen en dat je echt definitief gaat kiezen voor mij en onze kleine meid. ik hou van je met heel mijn hart. Laat ons alstublieft samen gelukkig worden. Dit is mijn liefste wens. ik wil je gelukkig maken en al mij n liefde geven.
 •  

  Mijn ouders

  Het spijt mij dat ik jullie niet kon geven wat ik graag wilde geven als zoon. En dit spijt me oprecht . Ik mis jullie .
 •  

  mijn ouders

  Dat zij veilig en behouden mogen aankomen bij mijn oom en tante. Dat zij eveneens veilig en behouden huiswaarts mogen keren en thuis arriveren
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars