6 x Kerk in het buitenland

Kerken bezoeken kun je in je buurt doen, maar ook nu sommige mensen weer op vakantie gaan is het de moeite waard. Daarom ging Petrus op zoek naar de meest bijzondere en fijne plekken in het buitenland. Geen vakantieplannen? Droom dan weg bij deze mooie plekken.

1. Knus in Parijs

De Eglise Réformée Néerlandaise in Parijs wordt wel de eerste Samen op Weg-gemeente genoemd. Ze bestaat al meer dan 75 jaar. Elke zondag om 9.45 uur komen de gemeenteleden bij elkaar in het knusse lutherse kerkgebouw Eglise Luthérienne de la Trinité.

2. Kamperen in de kerk

Een hele nacht in een kerk verblijven? Dat kan in Engeland, waar inmiddels negentien kerken zijn opengesteld voor ‘champing’. Voor maximaal 59 pond per volwassene beleef je een bijzondere nacht en draag je ook nog eens bij aan het onderhoud van de oude kerken.

3. Bouwspektakel in Barcelona

De bouw van de Sagrada Família begon in 1882, maar de kerk is nog steeds niet af: dagelijks werken er meer dan honderd mensen aan. De hoogste toren moet 170 meter worden, net iets lager dan de Montjuïc, de bekendste heuvel in de stad. Uit respect voor de Schepper, aldus ontwerper Gaudí.

4. Kathedraal met bar

Iets dichter bij huis staat de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen. Sinds 2018 is een van de kapellen in de kathedraal omgebouwd tot ‘De Plek’, een ontmoetingsplaats voor kerkgangers en toeristen. Tip: proef de twee huisbieren.

5. Scandinavische trots

Eens iets anders dan een gotische kathedraal? In Scandinavië verrezen tijdens de middeleeuwen duizenden ‘staafkerken’, kerken die volledig van hout werden gemaakt. Er zijn er tegenwoordig nog 28 over, allemaal in Noorwegen. De bekendste staat in Borgund.

6. Kleinste kerk van de wereld

Wie deze zomer in Athene is, kan daar de ‘kleinste kerk ter wereld’ bezoeken: de Kleine Metropolitaan. Je zou de Grieks-orthodoxe kerk van 7,5 bij 11,5 meter zo over het hoofd zien. Toch was het eeuwenlang de belangrijkste kerk van de Griekse hoofdstad.

Bron: Petrus, magazine van de Protestantse Kerk in Nederland. Ook een gratis abonnement? Schrijf je hier in