7x Religieuze musea

Veel musea zijn weer open voor het publiek! De één met looproutes en een tijdslot, de ander zonder veel aanpassingen. Wij zetten zeven religieuze musea voor je op een rijtje.

1. Museum Krona

Museum Krona in Uden is gevestigd in een eeuwenoud kloostercomplex dat nog steeds (deels) bewoond wordt door de Zusters Birgittinessen. De collectie van het museum bestaat uit heiligenbeelden uit de vijftiende eeuw, kopergravures, bidprentjes, iconen en hedendaagse religieuze kunst. Ook de bijzondere kruidentuin is een bezoekje waard.

2. Corrie Ten Boomhuis

“Er is geen put zo diep, of Gods liefde gaat nog dieper”, was de overtuiging van Corrie ten Boom. Ze overleefde als enige van haar familie het concentratiekamp Ravensbrück. In Haarlem is het huis van de familie te bezichtigen, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog een schuilplaats bood aan tientallen onderduikers.

3. Luther Museum

In Amsterdam opende afgelopen zomer het Luther Museum, in het voormalige Oude Mannen- en Vrouwenhuis van de lutherse diaconie. In dit prachtige pand word je meegenomen door de geschiedenis van de lutherse kerkgemeenschap in Amsterdam en in Nederland.

4. Klooster Ter Apel

Van de 34 kloostercomplexen die Groningen ooit telde, is er slechts één grotendeels intact overgebleven: Ter Apel. In het klooster vindt je tegenwoordig vaste en wisselende exposities over kerkgeschiedenis en religieuze kunst. Daarnaast kun je genieten van de prachtige bosrijke omgeving.

5. Statenbijbelmuseum

Het Statenbijbelmuseum in Leerdam heeft een uitgebreide collectie eeuwenoude bijbels met kleurrijke illustraties, historische landkaarten en gouden versieringen. Een bijzonder exemplaar is de Liesveltbijbel uit 1538, een van de eerste complete Nederlandse bijbels in drukwerk. Het museum heeft ook een atelier dat statenbijbels restaureert.

6. Ikonenmuseum

Wie geïnteresseerd is in iconen, moet in Kampen zijn. In het Ikonenmuseum vindt je exemplaren uit de hele wereld: van fijngeschilderde iconen uit Rusland tot kleurrijke drieluiken uit Ethiopië. De huidige expositie ‘De Bijbel in reisformaat’ toont iconen die belangrijke verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament verbeelden.

7. Museum Sjoel Elburg

Museum Sjoel Elburg vertelt het verhaal van het (on)gewone dagelijks leven van joodse families die vanaf 1700 in Elburg woonden. Het museum biedt een historisch perspectief op een actueel thema: integratie en verdraagzaamheid. Hoe leefden de joodse en niet-joodse Elburgers naast elkaar

Bron: Petrus
Wil je Petrus magazine gratis in je brievenbus? Word abonnee en neem hier een abonnement.