Boerin Lydia: “We kunnen dieren een waardiger leven geven” 

Welke keuzes maken gelovigen van nu als ze Jezus in hun dagelijks leven willen volgen? Lydia van Maurik koos ervoor om bokjes een beter leven te geven.

Nederlanders smullen van geitenkaas, maar niet van bokkenvlees. Daarom is hier alleen toekomst voor geitjes, die melk opleveren. De meeste bokjes worden snel vetgemest en geslacht voor de export. Dat kan anders, vond Lydia van Maurik. In haar bokkenbunker krijgen bokken de ruimte om op te groeien.

Waarom heb je deze keuze gemaakt?

“Boer worden was mijn kinderdroom, maar de focus op productie stond me tegen. Toch heb ik de opleiding biologische landbouw gedaan. Daar zag ik dat bokjes doodgaan voor mijn stukje geitenkaas. Ik besloot om deze dieren een stem te geven.”

‘Wij weten dat de hele schepping nog altijd als in barensweeën zucht en lijdt’

Hoe kom je erbij om hiervoor te kiezen?

“Ik ben iemand die God leert kennen door de schepping. Tegelijk zie je de gebrokenheid. In Romeinen 8 staat: ‘Wij weten dat de hele schepping nog altijd als in barensweeën zucht en lijdt.’ Het gaat niet alleen om de mens. De dieren en de natuur horen erbij. Als boerin kan ik laten zien dat we – tegen de massaproductie in – dieren een waardiger leven kunnen geven.” 

‘Als boerin kan ik laten zien dat we dieren een waardiger leven kunnen geven’

Snappen andere mensen dat je dit doet?

“Niet altijd. Waarom zou ik als vegetariër bokken grootbrengen om ze uiteindelijk wel naar de slachterij te brengen? Natuurlijk is het makkelijker om vanaf de zijlijn te schreeuwen dat boeren het fout doen. Maar Jezus oordeelt niet, Hij zoekt verbinding met mensen. We zijn allemaal deel van hetzelfde voedselsysteem en moeten gezamenlijk zoeken naar betere oplossingen.” 

Heb je tips? 

“Maak je keuze in stapjes. Er is tijd en ruimte nodig, net zoals een plantje langzaam om een obstakel heen groeit. Praat met mensen buiten je kring. Loop niet weg als het oncomfortabel wordt, zit het uit.”

Meer weten? Bekijk de website van Bokkenbunker

Dit verhaal is eerder verschenen in het magazine Petrus, het kwartaalblad over geloof, hoop en liefde in de Protestantse Kerk. Een abonnement op Petrus is gratis. Meld je aan op www.petrusmagazine.nl. De foto is gemaakt door Xander de Rooij. 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
5 november 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief