Dit zijn de favoriete kerstliedjes van MijnKerk.nl

Nostalgische melodieën, sprookjesachtige tonen, ritmes waar je vrolijk van wordt of juist heel rustig. De redactie van MijnKerk.nl zet hun favoriete kerstmuziek voor je op een rij. Welk kerstlied is jouw favoriet?

Sjoerd: White Winter Hymnal – Fleet Foxes

“Kerst is hartstikke gezellig, maar er moet voor mij ook een flinke dosis melancholie inzitten. Donkere dagen, eind van het jaar: dat soort dingen. Die melancholie vind ik terug in dit nummer van de Fleet Foxes, een onderschatte band uit Seattle. Ook de clip draagt eraan bij: oude mannen die aan wiel draaien waardoor de tijd achteruit gaat en alles weer (zij het voor even) tot leven komt. Briljant toch?”

Geesje: Mary did you know – Pentatonix

Vind ik een prachtig lied, omdat het je verder laat kijken dan het schattige baby’tje in de stal. Het richt de focus op wat Jezus gaat worden, lopend over het water, wonderen doende en uiteindelijk stervend om de wereld te redden. Pentatonix brengt het ook nog eens prachtig.

Marleen: Do they know it’s Christmas – Band Aid

Tot mijn verbazing, of was het schrik, al uit 1984. Dat betekent dat ik zelf oud word, maar het betekent ook dat het nog steeds actueel is. Was het maar altijd kerst en wist de hele wereld dat!

Otto: Als de lichtjes doven – Kinderen voor Kinderen

Jeugdsentiment… Ook dat hoort bij kerstmuziek. Dit liedje blijft me bij. Ontzettend gedateerd omdat er toen andere dingen speelden en toch: of het nu donkere Zuid-Afrikanen, Turken, Grieken en Marokkanen zijn, of Syriërs, Irakezen en diverse Afrikanen, of het nu oorlogen op die plekken waren of nu elders, als de lichtjes doven gaat het allemaal weer gewoon door. Bitter? Nee, een oproep. Laat de lichtjes branden!

Niels: Happy Xmas (War is over) – John Lennon

Dit nummer ontstond uit de vredescampagne die John Lennon met Yoko Ono hield vanaf 1969. Bekend daarvan is hun Bed-In in het Hilton in Amsterdam. ‘War is over! If you want it. Happy Christmas.’

Rebecca: O Jesulein süß, o Jesulein mild – Johann Sebastian Bach

“Dat gevoel dat ik had als kind, als ik met mijn ogen dichtgeknepen de lichtjes in de kerstboom bewonderde in de verdere donkere kamer. Dat krijg ik bij deze muziek en dan vooral A Capella met hier en daar een dissonante noot, er nét tegenaan, prachtig. Thou cam’st from heav’n to dwell below, to share the joys and tears we know.

Anneloes: Hoor De Englen Zingen D eer – Sela

“Ik hou van deze vrolijke meezinger. Bovendien beschrijft dit lied precies wat kerst voor mij betekent: dat Jezus speciaal voor ons kwam. Ook het samen vieren, samen zingen komt heel erg naar voren. Het stukje “Tussen alle mensen in in het menselijk gezin” raakt mij nog het meest. Jezus kwam zo dichtbij ons, zo naakt en klein. Tussen mensen zoals jij en ik. Als ik dit lied luister of zing, voel ik dat in heel mijn lijf!”

Wat is jouw favoriete kerstlied? Laat het ons weten in de reacties!

Lees ook

Foto: Unsplash

2 reacties op “Dit zijn de favoriete kerstliedjes van MijnKerk.nl
  1. Avatar Gerda van den Berg-Kommers schreef:

Joy to the world , the Lord is King!