Dit zijn de favoriete paasliederen van MijnKerk.nl

Er zijn veel liederen over de lijdenstijd en de opstanding van Jezus. Hieronder vind je een selectie met onze favorieten. Van klassieke muziek tot moderne aanbiddingsmuziek. Wat is jouw favoriete lied?

Rebecca: Johann Sebastian Bach – Wenn ich einmal soll scheiden

Voor mij geen Pasen zonder luisteren naar de Matthäus Passion. Hier een prachtige koraal welke zachtjes wordt ingezet in de stilte na de dood. “Wenn ich einmal soll scheiden”: Als ik eenmaal moet sterven, blijf dan bij mij.

Geesje: Jedi Noordegraaf – Tot je me ziet

Jedi Noordegraaf zingt: blijf niet bij mijn graf met je verdriet, sta hier niet stil, blijf hier niet. Ik ben niet dood, kijk om je heen, tot je me ziet! Dat vind ik echt de kern van Pasen. Jezus is niet in het graf gebleven, hij leeft, hij is zichtbaar om je heen, in mensen, in natuur, in mooie ontmoetingen. Geweldig toch?

Niels: Johann Sebastian Bach – Durch dein Gefängnis, Gottes Sohn

Dit jaar zing ik met een koor de Johannespassion van J.S. Bach. Een ontroerend geheel, waarin heel het verhaal van Goede Vrijdag muzikaal verteld wordt. De koralen tussendoor zijn (geloofs-)reflecties op dat verhaal. De kern vorm het koraal ‘Durch dein Gefängnis, Gottes Sohn.’ Voor dit stuk probeert Pilatus Jezus nog te vrij te krijgen. Hierna geeft hij het op en is de kruisiging niet meer tegen te houden. Dramatisch en prachtig tegelijk.

Sjoerd: Gorecki – Symphony of Sorrowful Songs

Voor het eerst hoorde ik dit stuk tijdens een, ahum, “liefdesscène” in de Netflixserie The Crown, maar ik werd er gelijk door geraakt. Onderzoek wees uit dat de Poolse componist Górecki wel degelijk het lijden van Maria bij de dood van Jezus als uitgangspunt nam voor dit derde deel van deze Symphony of Sorrowful Songs (hoe onwaarschijnlijk cool is die naam). Het mooiste gedeelte begint vanaf 39 min. Vanaf dat moment is het janken geblazen.

Marleen: The 2nd Chapter of Acts – Easter Song

Het is een traditie geworden op Paasmorgen: de Eastersong van 2nd Chapter of Acts. Pasen is voor mij het mooiste kerkelijke feest. Het feest van een nieuw begin. En dit vrolijke nummer luidt dat elk jaar weer in.

Anneloes: Zo lief had God de Vader ons

Ik krijg thuis nog wel eens commentaar als ik in de veertigdagentijd opgetogen paasmuziek luister, terwijl de lijdenstijd nog in volle gang is. Dit liedje is een goede middenweg tussen de ingetogen lijdenstijd en het vrolijke paasfeest, want het één kan niet zonder het ander.

Wat is jouw favoriete lied in deze periode rondom Pasen?

3 reacties op “Dit zijn de favoriete paasliederen van MijnKerk.nl
  1. Avatar Edith van Spaandonk Hofwegen schreef:

Too small a price

Don Fransisco

Keihard aan met Pasen, inclusief dik kippenvel. Echt Fantastisch!

2. Avatar Tineke Schmidt schreef:

Liefde was het onuitputtelijk opwekkings bundel

3. Avatar CdeH schreef:

Getshemane