DIY met Kliederkerk: Versier een bloempot

Kliederkerk Nederland deelt hier met jou een leuke ontdek-activiteit: versier een bloempotje en plant een bloembol. Lees hier hoe je dat doet en gebruik eventueel de bijbehorende gespreksvragen.

Nodig

• Klei (sneldrogend, die hard wordt)
  • Evt. deegrollers en bekers
  • (Strijk)kraaltjes
  • Boterhamzakjes of vuilniszak (in stukken geknipt)
  • Potgrond
  • Bloembolletjes of zaadjes

Toelichting

Een zaadje of bloembol ‘sterft’ in de grond voordat er een nieuwe plant uit ontstaat. Deze bloembol staat symbool voor Jezus die in het graf werd gelegd. Na drie dagen ontstaat er nieuw leven, er ontkiemd iets nieuws.

Uitleg activiteit

• Maak van de klei een bloempotje. Boetseer hem zo dat die blijft staan.
  • Je kunt bijvoorbeeld deegrollers gebruiken om eerst een ronde plak te maken voor de bodem. Gebruik een grote beker om de cirkel uit de klei te drukken. En daarna een lange rechthoekige plak die je rechtop, rondom de bodem zet. Zorg dat de klei goed aan elkaar bevestigd is op de bodem.
  • Versier de potjes door er (strijk)kraaltjes in te drukken.
  • Laat de klei even drogen zodat het hard wordt.
  • Knip een boterhamzakje open en leg dit in het potje. Of gebruik een stukje vuilniszak of ander plastic.
  • Doe potgrond in de potjes en plant het bloembolletje of het zaadje hierin.

Voorbeeld gesprekvragen bij deze activiteit

• (Hoe) Kun jij aan de bloembol zien dat hier een mooie bloem uit zal komen?
  • Wat gebeurt er met een bloembol nadat je die in de grond heb gestopt?
  • Jezus stierf en werd daarna in een graf gelegd. Maar na drie dagen was Hij daar niet meer, Hij was opgestaan! Waarom lijkt dat op jouw bloembol in de grond?
  • Wat vind jij het mooiste aan de lente?

Deze DIY-activiteit werd aangeboden door Kliederkerk Nederland. Kliederkerk is een vorm van kerk-zijn waarin jong en oud samen op een creatieve manier de betekenis van Bijbelverhalen ontdekt. Al kliederend ontdekken kinderen wat geloven in God en het navolgen van Jezus betekent in het alledaagse leven. Een doorsnee Kliederkerk duurt ongeveer twee uur en bestaat uit drie onderdelen: samen ontdekken, samen vieren, samen eten.