Eén mens worden, kun jij het?

Een groot deel van mijn eigen zoektocht is het verbinden van mijn rollen als mens én als christen. Laatst was ik bij een inspiratiesessie van een lokale kerk.  De spreker deelde haar ervaringen over hoe zij de kerk ervoer als kind en volwassene. Wat mij vooral interesseerde aan haar verhaal was dat zij wilde leren om één mens te worden.

De spreker vertelde hoe ze haar christelijke gemeenschapsleven ineens een op zichzelf staande wereld werd. Dat gebeurde toen ze ging wonen en studeren in een andere stad. Haar leven doordeweeks bestond uit studeren, uitgaan en omgaan met mensen die niet naar de kerk gingen. Haar weekenden omvatte het leven thuis, jeugdvereniging en haar christelijke vrienden. Ze wilde deze werelden niet meer ‘los leven’, maar samenvoegen. Ik herkende dit, het is een groot deel van mijn eigen zoektocht.

Mijn werelden missen een rode draad

Het herkenbare zit in de verschillende rollen die ik heb als mens. Vroeger uitte dat zich in verschillende vriendengroepen. Of dat ik mijn verjaardag de ene dag met familie vierde en de andere dag met vrienden. Dat is al jaren niet meer zo. Ik dacht ik mijn werelden redelijk op één lijn had inmiddels. Ik ben een partner, zus, (schoon)dochter, collega, juf, christen, vriendin, coach, buurvrouw. Het is heus niet zo dat ik me anders voordoe dan ik ben in elke rol, maar ik merk wel verschillen. Ik zou graag willen dat mijn christelijke identiteit de rode draad gaat vormen die mijn werelden met elkaar verbindt.

Balans

Ik wil al jaren mijn werelden samenbrengen. Het lijkt alleen steeds niet te lukken. Dat terwijl ze niet eens heel ver uit elkaar liggen. Ze zouden zelfs goed bij elkaar passen als ik het lijstje zo opschrijf. Misschien zit het probleem dan ook niet in de match, maar in de balans. Het kerkelijke leven waar de spreker over sprak bestaat bij mij al bijna twaalf jaar minimaal. Misschien moet mijn christen-zijn een grotere rol krijgen om überhaupt een rode draad te kunnen zijn? Groot tijd dus om dit een actievere rol te laten spelen.

Ben jij één mens? Hoe verenig jij de verschillende rollen die je in je leven hebt?

One comment on “Eén mens worden, kun jij het?
  1. Avatar Chris Blij schreef:

Creëren en delen. Waar mijn talenten en de behoefte in de wereld elkaar kruizen, daar ligt mijn roeping. Als je kunt delen kom je nooit te kort