Geen vegetariër maar een flexitariër

Deze blog valt in de serie duurzamer leven waar wij als gezin in januari mee gestart zijn. Na plastic afval verminderen is nu het eten aan de beurt. Duurzamer eten. Waar begin je? Gelukkig heeft mijn 15-jarige dochter altijd een idee!

Tot mijn schrik moest ik bekennen dat mijn dochter een woord gebruikte dat ik niet kende: flexitariër. Je bent een flexitariër als je minstens één dag per week geen vlees, vis, vleeswaren of vleessnacks eet. Dat lijkt makkelijk, maar het telt voor de hele dag. 

Nep vlees geen goede keuze

Mijn eerste idee was vlees vervangen voor nep-vlees. Maar na een documentaire over duurzaamheid van vlees blijkt nep-vlees meer milieubelastend is dan echt vlees. Nep-vlees valt dus af.. Het vlees weglaten bij onze bestaande maaltijden werkte niet. We moesten op zoek naar alternatieven. Nieuwe recepten uitproberen. Best lastig. Maar de eerste succesjes zijn binnen. Hartige taart zonder vlees en nasi zonder vlees zijn prima alternatieven. Verder zijn we nog niet gekomen en het lukt ook nog niet elke week. We zitten toch vaster in een patroon dan we verwacht hadden. Maar we geven niet op! We gaan een vaste dag bombarderen tot “vleesvrije” dag. Net als met plastic afval verminderen. Kleine haalbare stappen. En misschien over een tijdje een tweede vleesvrije dag….

Verandering van spijs doet eten

Mijn eetpatroon aanpassen is lastig. Ik herken dit ook in mijn geloofsleven. De afgelopen jaren heb ik ervoor gekozen om een oud en vast patroon te doorbreken. Net als met flexitariër worden, stap voor stap. Ik heb risico genomen. Nieuwe dingen geleerd. Kennis gemaakt met profetie, gebedsgenezing, woorden van kennis. Bidden voor een ander door de Heilige Geest. Allemaal dingen die nieuw en spannend waren. Maar wat ben ik nu blij dat ik het risico genomen heb! Ik ben daardoor enorm gegroeid in geloof en heb ook andere mensen daarmee mogen inspireren om ook hun vertrouwde gewoontes aan te passen. Ik ben hongerig geworden naar nog meer. Verandering van spijs doet eten!

Hoe vind jij het om patronen aan te passen?
Hoe doe je dat? Laat het me weten in de reacties. Ook tips voor vega-recepten zijn welkom 😉

3 comments on “Geen vegetariër maar een flexitariër
 1. Avatar Mar schreef:

  Leuk bericht om te lezen. En eerlijk. Al geloof ik niet dat de impact van vleesvervangers groter is dan van vlees. Wel dat het vaak niet zo gezond is veel van die dingen, best zout o.a. Ik heb het nog even opgezocht en zag dat er bij milieucentraal stond dat vlees veel meer milieuschade aanbrengt dan producten van plantaardige oorsprong. Hier een receptje
  https://zonderzooi.com/2018/05/27/vegetarische-pasta-bolognese/
  Mij vergaat het ook zo, ik ben een tijdje vegan geweest en zal weer meer die kant op willen gaan. Ook een andere Kerk gekozen en niet meer dezelfde waar ik van huis uit was. Ik ga nou elke keer echt met plezier naar de Kerk en doe veel aan bijbelstudie, heel interessant. Bedankt voor het blog maar ik hoop toch dat de mensen gaan denken dat het al te moeilijk is en niet de moeite waard om geen vlees meer te eten. Vr. gr

 2. Avatar Laura schreef:

  Stoer hoor! Ik denk dat wij een flexitarisch gezin zijn. Wij eten geen (of heel zelden) vleeswaren en zo’n twee keer per week biologisch vlees. Het is voor ons een keuze om biologisch vlees te kopen. Omdat dit duurder is, eten we het niet dagelijks.
  Ik kook heel veel recepten van het Voedingscentrum. Daar kan je recepten zoeken op criteria (vegetarisch, klimaatkanjer, budget etc). Ze zijn ook nog eens evenwichtig qua voedingsstoffen en als je invoert hoe groot je gezin is, past het recept zich daar automatisch op aan.
  Misschien heb je hier iets aan? Succes!

 3. Avatar Marij-ke schreef:

  Vandaag eten wij boerenkool met peertjes.En kip frikandelletje Yoghurt toe. Ik eet de ene dag groen en de andere dag gekleurde groenten.Alles Eko. Veganisten lopen kans op tekorten wat vit B12 betreft. Ik weet wat het resultaat is van te weinig B12 ik at gewoon….maar toch alles ontregelde. Houdt mij aan seizoen groenten. Maak er verder geen punt van een dag zonder vlees is niet moeilijk. Soms maak ik van aardappelen en groenten schijven deze bakken en een salade erbij aangevuld met peulvruchten geen vlees nodig. Maak mijn eigen recepten net hoe het uitkomt. Heel spannend en verrassend.

Deel dit verhaal:
Janneke Plantinga

Geschreven door:

Thema: Mijn tijd
6 november 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief